‘Waarom de digitalisering van wonen geen prioriteit verdient’

‘Waarom de digitalisering van wonen geen prioriteit verdient’

Connectiviteit en domotica

Leuk, al die hoogtechnologische snufjes, maar wat heb je eraan als je geen betaalbaar huis vindt waarin je ze kan plaatsen? Dat vraagt Ik Ga Bouwen-hoofdredacteur Eric Cloes zich af.

Je kon er dit jaar niet naast kijken op Batibouw ‒ de digitalisering was overal: de sturing van de verwarming, beveiliging, lichtregeling, ventilatie, zonwering, huishoudtoestellen… Die veralgemening van “geconnecteerde” toestellen en de illusie dat je de woning altijd onder controle hebt, waar je ook bent, mag ons niet doen vergeten dat je ook prettig kunt wonen zonder al die technologie.

Op een moment waarop de aankoop en inrichting van een degelijke woning voor een groeiend deel van de bevolking al een hele prestatie is, om niet te zeggen een klein wonder, mag het verbazen dat zoveel bedrijven voorrang geven aan de ontwikkeling van geconnecteerde toestellen in plaats van in te zetten op innovatieve oplossingen die het moderne comfort voor meer mensen toegankelijk zouden kunnen maken.

 

We kunnen hen uiteraard niet kwalijk nemen dat ze de onvermijdelijke digitale evolutie van onze moderne maatschappij niet willen mislopen. We vinden het echter jammer dat zo weinig bedrijven zich fundamentele vragen stellen bij de financiële haalbaarheid van een eigen woning voor jongeren. Het zou deze bedrijven nochtans geen windeieren leggen als ze de jonge generatie een handje zouden helpen om zich behoorlijk te huisvesten.

Iedere ondernemer weet immers dat wie iemand helpt om zijn nijpende problemen op te lossen, er meteen een klant voor het leven bij heeft. En hoe jonger deze klant, hoe groter zijn levensverwachting. Vandaag wordt er ook niet meer voor het leven gebouwd ‒ of gerenoveerd. Het is dan ook meer dan waarschijnlijk dat wanneer zo’n jong iemand zich goed ondersteund wist bij de bouw van zijn eerste woning, hij zich opnieuw vol vertrouwen tot diezelfde leveranciers zal richten voor zijn volgende avontu(u)r(en).

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels