‘Waarom de erelonen van architecten zo hoog zijn’

Nieuws

Is het ereloon van uw architect volgens u te hoog? Misschien werd u dan onvoldoende uitgelegd wat het precies omvat. Tussen juli 1967 en november 2003 werden de erelonen van architecten vastgelegd in de deontologische norm nr. 2 van de Orde van Architecten.

Is het ereloon van uw architect volgens u te hoog? Misschien werd u dan onvoldoende uitgelegd wat het precies omvat. Tussen juli 1967 en november 2003 werden de erelonen van architecten vastgelegd in de deontologische norm nr. 2 van de Orde van Architecten. In 2003 oordeelde de Europese Commissie dat die norm indruiste tegen de rechtsregels inzake concurrentie en werd de Orde aangemaand om daaraan te verhelpen.

Intussen zijn onze bouwtechnieken behoorlijk geëvolueerd. Van een door de aannemer geïmproviseerde afwerking van de aansluitingen kan tegenwoordig geen sprake meer zijn. De huidige normen omtrent energieprestaties leggen de lat hoog. Ieder detail in de mantel van het pand – ook wel bouwknoop genoemd – telt, en elke misstap levert strafpunten op in uw EPB-verslag én in het energieverbruik van uw woning. Hoewel de eisen strenger zijn voor nieuwbouw dan voor renovaties, is de nood aan precisiewerk in de uitvoeringsdetails tijdens verbouwingswerken het hoogst.

Bij renovatie zijn die details immers specifiek voor elke interventie omdat ze rekening moeten houden met de context waarbinnen de werken verlopen. De kwaliteit van hun uitvoering is onder meer bepalend voor de terugverdientijd van de isolatiewerken. Probleem: na afloop van de werken zijn dergelijke details niet langer meer zichtbaar. Daardoor kunt u het gevoel krijgen zwaar geïnvesteerd te hebben zonder daarvan tastbare resultaten te zien, zeker als u het budget voor de afwerking maar met moeite bijeen kreeg. Precies in die fase van de werken kan uw architect het verschil maken!

Een gedetailleerde en minutieuze studie van de aansluitingen kan u een hoop geld op uw energiefactuur besparen. Dringt u er bij uw architect op aan om zijn of haar ereloon te laten zakken, dan wordt u later misschien geconfronteerd met de gevolgen van een weinig zorgvuldige afwerking.

Eric Cloes – Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels