Waarom een voegloze gevel zeker het overwegen waard is

Waarom een voegloze gevel zeker het overwegen waard is

Ruwbouw

Voegloze gevels scoren goed vandaag. Door te werken zonder voeg, kan de voegkleur de kleur van de steen niet beïnvloeden. Het resultaat is een moderne, strakke gevel.

De eerste technieken op de markt voor het creëren van een voegloze gevel bergden de mortselspecie en truweel op. Nu bestaat ook de mogelijkheid om de klassieke stiel van het metselen te combineren met een moderne voegloze aanblik.

Afwegen kostprijs en uiterlijk

Een voegloze gevel zal u woning het pure steeneffect geven. De voeg kan daar immers een storende factor zijn. “Voegloos werken geeft de gevelsteen een prominentere rol in de verbouwing. Dat betekent dat er in vergelijking met klassiek metselwerk meer gevelstenen nodig zijn per m², wat uiteraard een meerkost inhoudt. Door de band genomen heb je 20% meer stenen nodig per m².” Daarnaast vraagt het om meer zorg en vakmanschap bij de aannemer”, vertelt Heleen Grootaers, marketing & communicatie bij Vandersanden.

“Maar een voegloze gevel heeft meer troeven dan alleen zijn esthetiek. Steen wordt minder snel vuil dan een voeg dus zal uw woning trager verouderen. Er zijn ook geen steigers voor de voegwerken nodig en de open stootvoegen zorgen voor een uitstekende ventilatie van de spouw.”

Traditioneel metselen

Er bestaan drie technieken om een voegloze gevel te realiseren. Het metselen met dunmortel, verlijmen of ook via traditioneel metselwerk. Grootaers: “Met de speciaal ontwikkelde Zero baksteen kan de metselaar op zijn vertrouwde manier aan de slag, met mortel en truweel. Het verschil zit hem in de plaatsing: de steen wordt niet meer aangedrukt maar gekanteld. Er zit een speciale uitsparing bovenaan de steen, waardoor het mortelbed lager ligt. De stenen die erbovenop komen zullen dieper inzakken, zodat er aan de zichtzijde een dunnere voeg ontstaat. Bovendien kan men dankzij de goede verhouding tussen de lengte en de breedte perfect metselen in halfsteens verband voor een vlot en eenvoudig verloop van de werken. De aannemer hoeft dus geen specifiek materiaal meer aan te schaffen.”

 

Tips voor een perfect resultaat

Omdat deze manier van werken toch om wat extra zorg vraagt, zet Grootaers nog enkele belangrijke aandachtspunten op een rij. “Begin altijd met het berekenen van de steenmaat door tien stenen naast elkaar te leggen en het gemiddelde te berekenen. Dat is belangrijk om de werfmaat te weten die belangrijk is voor het uitleggen van de gevels.”

“De werfmaat bestaat uit de optelsom van de steenmaat en de gemiddelde voegdikte (3 à 4 mm). Doe hetzelfde met de hoogte van de stenen om de lagenmaat te achterhalen. Kies steeds een goede mortel, zowel op vlak van kwaliteit als van kleur. Ook al ga je er niet veel van zien, voor een uniform effect is toon-op-toon mortel aangeraden. Het gemiddelde verbruik ligt ongeveer op 30 kg/m², afhankelijk van de verwerker.”

“Plaats de stenen in een draaiende kantelbeweging van voor naar achter. Dit zorgt voor een goede verdeling van de specie in het mortelbed. Voorzie vochtwering tussen de laag stenen onder het maaiveld en de laag erboven en een verticale waterkering om tocht en watersijpeling langs kozijnen en ramen te voorkomen. Gebruik passtenen om het verband zo min mogelijk te verstoren.” Meer tips zijn terug te vinden op de website van Vandersanden. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels