Waarom een zonneboiler echt het zonnetje in huis kan zijn

Waarom een zonneboiler echt het zonnetje in huis kan zijn

Energie

Belsolar, de sectorassociatie van fabrikanten en verdelers van zonneboilers, wil vanaf vandaag definitief komaf maken met de misverstanden rond zonnepanelen en zonneboilers. Met behulp van de unieke 3D-figuur, SolarBoy, wil het de gratis energie van de zon bij een zo groot mogelijk publiek promoten.

Belsolar wil visueel duidelijk maken wat een zonneboilerinstallatie precies en de verschillende promotieboodschappen er rond één en hetzelfde gezicht geven.

Tot 60% energie besparen

Zonneboilers werken op basis van thermische zonne-energie. Het verschil met de klassieke fotovoltaïsche zonnepanelen is dat men geen elektriciteit opwekt maar warmte. Op jaarbasis kan je daarmee tot 60% van de energie besparen die nodig is om het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen. Het opvangen van de gratis energie van de zon gebeurt met thermische zonnecollectoren. Een installatie voor een gemiddeld gezin heeft genoeg aan 5 à 6 m² zonnecollectoren en een boiler van 250 tot 300 liter.

Het invallende zonlicht wordt in de collector omgezet in warmte en doorgegeven aan een vloeistof die ze naar het opslagvat brengt. Daar zal de vloeistof zijn warmte afstaan en weer teruggepompt worden naar de collector om opnieuw op te warmen. Dankzij het opslagvat kan de warmte worden bijgehouden tot de gebruiker warm water nodig heeft. Bij voldoende zonlicht overschrijdt de temperatuur gemakkelijk 60 °C. Wanneer er niet voldoende zonlicht is, treedt de naverwarming in werking. Dat kan zowel met een elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of met de cv-ketel. Gebruikers hoeven dus nooit te vrezen voor een tekort aan warm water als de zon achter de wolken verdwijnt. Het regelsysteem geeft altijd voorrang aan de zonne-energie boven de verwarming met fossiele brandstoffen.

Meer dan alleen gratis sanitair warm water

De populairste toepassing van zonne-energie is het voorzien in warm water in huis. Aangezien dit goed is voor 15 tot 20% van onze energiefactuur, is het rendement van de zonneboiler hier ook het grootst. Woningverwarming lijkt minder evident omdat België er niet elke dag zonovergoten bijligt. Toch kunnen zonneboilers ook in dit departement hun steentje bijdragen en een energiebesparing van 15 tot 25% realiseren. Waar er een zeer goede isolatie bestaat in de woning, kan dit verder oplopen. Een aanvullende warmtebron blijft echter noodzakelijk.

Een derde toepassing vinden we in de tuin. Het zwembad wordt het meeste gebruikt wanneer de zon het hardst schijnt. Wie houdt van een aangename warmte voor een economische prijs kan zijn zonneboiler hieraan koppelen. Dit kan al met enkele zonnecollectoren gerealiseerd worden, waarbij naverwarming zelden nog nodig is. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels