Waarom en wanneer vervang ik mijn verwarmingsketel?

Waarom en wanneer vervang ik mijn verwarmingsketel?

Centrale verwarming, Energie

Waarom zou je een ketel vervangen die nog werkt? En moet je bij de vervanging een andere brandstof overwegen?

Is je ketel ouder dan 15 jaar? Dan is het interessant (of zelfs verplicht) om na te gaan hoe hij eraan toe is. Want ook al werkt je ketel goed, hij verbruikt en vervuilt veel meer dan de nieuwe modellen.

Toestellen ouder dan 15 jaar hebben zelden een hoog rendement. Ben je van plan om je woning te renoveren of uit te breiden, dan zal je verwarmingsketel mogelijk niet meer voldoen aan de nieuwe verwarmingsbehoefte. In veel gevallen zal hij te krachtig zijn, zeker als je je woning bijkomend hebt geïsoleerd. Wil je je ecologische voetafdruk verminderen en je budget ontlasten, dan kan je hem beter vervangen.

Ook wanneer je verwarmingsinstallateur je waarschuwt dat het steeds moeilijker wordt om reserveonderdelen te vinden in geval van een storing, moet er een belletje gaan rinkelen.

Controleer daarnaast ook je verbruik. Een toename kan wijzen op een slechter rendement van de ketel, ook al staat hij er nog geen 15 jaar.

Van brandstof veranderen

Wanneer je de ketel vervangt, moet je misschien ook eens nadenken of je wil of kan overschakelen op een andere brandstof. Is hernieuwbare energie een optie? Is die omschakeling wel rendabel? Informeer je goed en neem een energiedeskundige of een installateur met kennis van zaken in de arm om mee te denken. Hij kan je ook vertellen op welke premies je recht hebt wanneer je je verwarmingssysteem vernieuwt.  

Tekst Benoit Bilocque – Econologic    

Openingsbeeld © Weishaupt

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels