Waarom fotovoltaïsche trackers overwegen?

Energiebronnen

Fotovoltaïsche trackers treffen we voorlopig nog in weinig tuinen aan. Ondanks een aantal nadelen vormt die oplossing nochtans een interessant alternatief voor traditionele installaties.

Fotovoltaïsche trackers treffen we voorlopig nog in weinig tuinen aan. Ondanks een aantal nadelen vormt die oplossing nochtans een interessant alternatief voor traditionele installaties. Solar trackers worden gemonteerd op een metalen structuur waarvan de oriëntatie en de invalshoek variëren in functie van de stand van de zon.

Wat is het verschil met een klassieke installatie?

Een klassieke fotovoltaïsche installatie is een vaste installatie die op het dak van uw woning een (zuid)oostelijke tot (zuid)westelijke oriëntatie geniet en voldoende oppervlakte (in m²) beslaat om de rendabiliteit te garanderen. Solar tracking wordt gebruikt wanneer de panelen omwille van de oppervlakte of de ligging niet op het dak kunnen worden geplaatst óf indien u over een grote, zonnige tuin beschikt.

Hogere rendabiliteit

Het grote voordeel van trackers is dat ze de hele dag door een maximum aan zonlicht kunnen opvangen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat trackers 40 tot 50 % meer produceren dan een optimaal functionerende dakinstallatie van dezelfde omvang of hetzelfde vermogen. De kleine motor van trackers verbruikt minder energie (zowat 180 W) dan een gloeilamp van 100 W die een hele dag zou blijven branden.

Eigenlijk draait die motor slechts een half uur per dag. Door de programmering start en stopt de motor automatisch als dat nodig is. De tracker is niet voortdurend in beweging: hij draait 5 tot 15 graden (afhankelijk van het seizoen) om een ideale positie tegenover de zon in te nemen.

Duurdere installatie

De trackers zijn duurder in aankoop, maar doordat er ten opzichte van een klassieke installatie veel meer energie wordt opgewekt, zou de investering zichzelf in principe moeten terugverdienen. De prijs van een tracker is erg moeilijk te definiëren, omdat die van verschillende parameters afhangt.

Naast de kostprijs van de mobiele structuur en de motor beïnvloeden twee factoren de prijs van een solar tracker: de bereikbaarheid van uw tuin en het type fotovoltaïsche panelen. Houd ook rekening met de arbeidsuren: door het beperkte aantal spelers op de markt en het daaruit voortvloeiende gebrek aan concurrentie, hanteren sommige installateurs eerder hoge tarieven.

Is uw woning ouder dan vijf jaar, dan betaalt u slechts 6% btw op de installatie van vaste fotovoltaïsche panelen op uw dak. Tracker panelen raken echter nergens de woning, en worden daarom altijd aan 21% btw gefactureerd, ongeacht de leeftijd van uw woning. Een productiesimulatie kan u helpen om te achterhalen of die meerkost door het hogere rendement van de installatie kan worden gecompenseerd.

Maak de juiste keuze

Weinig mensen beschouwen trackers al als een interessant alternatief voor klassieke fotovoltaïsche installaties. Er zijn echter ook installateurs die u een middelmatig rendabele installatie op een niet-optimaal georiënteerd dak trachten te verkopen. Die levert uiteraard weinig op. Is uw tuin groot genoeg en stoort u zich niet aan de trackers, vraag dan gerust een offerte voor zo’n installatie aan!

Jérémy Goldyn

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels