Waarom hoogrendementsketels beter zijn

Waarom hoogrendementsketels beter zijn

Centrale verwarming

De conventionele ketels op aardolie of -gas hebben een laag rendement: ze verliezen een deel van de gebruikte energie via de schoorsteen. Daarom zijn vandaag de hoogrendementsketels de nieuwe norm.

De ketels kosten iets meer, maar je bespaart op het verbruik omdat het rendement veel hoger ligt dan bij een gewone ketel. Ze zijn bovendien milieuvriendelijk.

Hoogrendementsketels zetten gas of stookolie efficiënt om in warmte en zijn dus zuiniger. De ketels zullen pas in werking treden en warmte produceren als de temperatuur van het water laag is en de thermostaat meer warmte vraagt. Ze verbruiken zo minder brandstof.

Bij een hoogrendementsketel ontstaat bij het verbranden van brandstof waterdamp en verbrandingsgassen. In een gewone ketel verdwijnt deze via een afvoerpijp of schoorsteen. Een hoogrendementsketel haalt zijn hoge rendement uit de warmterecuperatie van deze verbrandingsgassen.

Een condensatieketel benut de warmte van de waterdamp en gassen eveneens opnieuw maar laat de temperatuur van de gassen dalen tot onder het dauwpunt. Daardoor wordt de waterdamp vloeibaar. Deze ketel haalt dus nog meer warmte uit de condensatie.

Wanneer je aardgas als brandstof gebruikt, kan je makkelijk kiezen voor een condensatieketel, maar ook voor stookolie zijn er condensatietoestellen op de markt. Voorheen was er voor stookolie een probleem omdat het condensaat behoorlijk corrosief is.

Het metaal van de ketels werd daardoor aangetast. Het rendement ligt nog altijd wat lager dan bij condenserende gasketels maar ze werken toch een pak zuiniger dan een conventionele ketel.

De energiezuinige toestellen kan je herkennen aan de gebruikte labels:

  • hoogrendementsketels op aardgas hebben een HR + label,
  • condensatieketels op aardgas dragen het HR-Top-Label,
  • hoogrendementsketels op stookolie hebben een Optimaz-label,
  • condensatieketels op stookolie dragen een Optimaz-elite-label.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels