Waarom kiezen voor riet als dakbedekking?

Dakdekking

Riet werd vroeger veel gebruikt als goedkope dakdekking. Tegenwoordig wordt het meestal gebruikt voor grotere villa's, bijgebouwen of prestigeprojecten.

Riet werd vroeger veel gebruikt als goedkope dakdekking. Tegenwoordig wordt het meestal gebruikt voor grotere villa’s, bijgebouwen of prestigeprojecten.

Deze vorm van dakbedekking is voorbehouden aan de weinige specialisten die zich op dit materiaal toeleggen. De keuze en een juiste behandeling van de grondstof is zeer belangrijk.

Opgepast: geen zinken afvoeren gebruiken. De door de regen uitgeloogde humuszuren tasten zink aan. Koper of lood zijn aangewezen.

Riet kan vochtig blijven en zeker in de buurt van bomen of bossen is een behandeling tegen algen aan te raden.

Riet is omwille van de grondstof (die nu veel minder dan vroeger voorkomt) en omwille van de hoogspecialistische plaatsing een dakbedekking uit de duurdere klasse, maar wel van een aparte klasse.

Een speciale mos- of algenbehandeling kan nodig zijn in boom- of bosrijke streken. Meestal bieden de firma’s die rieten daken plaatsen een onderhoudscontract aan.

Riet biedt een goede isolatie en brandgevaar wordt beperkt of vermeden door de juiste manier van plaatsen en soms door het gebruik van brandwerende middelen. Dankzij allerlei snufjes en producten is de brandveiligheid van een rieten dak nog sterk toegenomen.

Riet heeft uitstekende isolerende eigenschappen, maar is duurder dan dakpannen. Dakgoten zijn er niet, rond het huis ligt een soort natte ring. Meestal wordt dat een keitjesbed – al dan niet met een drainagesysteem eronder ­- om modderpoelen te vermijden.

Water dat blijft “hangen” is een grote vijand van riet. Daarom werken rietdekkers liefst met een steile helling. Een huis dat constant in de schaduw staat, krijgt liefst geen rietdak. Het zou gemakkelijk last kunnen krijgen van algenvorming. Kies je toch voor riet, wees dan niet ongeduldig. Er zijn niet veel professionele bedrijven die een rietdak kunnen aanleggen, het kan zijn dat je moet wachten tot je vakman een reeks eerdere opdrachten afgewerkt heeft.

Rietdaken zijn momenteel niet erg in. Dat is nog veel meer het geval voor strodaken.

Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels