Waarom kiezen voor traditionele ruwbouw?

Waarom kiezen voor traditionele ruwbouw?

Bouwmethodes, Ruwbouw

Traditionele ruwbouw met dragende binnenmuren, een isolerende spouw en gevelstenen is nog altijd met voorsprong de populairste keuze bij bouwheren. Vijf redenen voor dit succes:

 1. Populair bij aannemers

  Hoe je het ook draait of keert, je ruwbouwaannemer is een van je belangrijkste bouwpartners. Wie kiest voor een traditionele ruwbouw houdt verschillende mogelijkheden open. Heel wat aannemers werken immers graag op de traditionele manier. Daardoor vind je voldoende vakmannen in de buurt waar je offertes kan opvragen. Je hoeft niet met eender wie in zee te gaan. Hetzelfde geldt voor architecten: nagenoeg alle architecten zijn vertrouwd met de traditionele ruwbouwtechniek, waarmee je vormelijk alle kanten uit kan.

 2. Waaier aan mogelijkheden

  Ook al is het algemene principe telkens hetzelfde, je kan ook binnen de traditionele ruwbouwtechniek tal van keuzes maken. Voor de bouwblokken kan je kiezen tussen keramische snelbouw-, cellenbeton-, kalkzandsteen- of betonblokken. Die hebben elk hun specifieke voordelen. Ook voor de isolatie heb je ruime keuze, van relatief dunne kunststofplaten tot dikke pakketten bio-ecologische isolatie. Idem voor de buitenafwerking: de klassieke bouwmethode laat qua gevelbekleding alle mogelijkheden open. Van vertrouwde gevelstenen tot strak pleister of exclusieve plaatmaterialen.

 3. Akoestisch isolerend

  Een van de basisvereisten voor een goede geluidwering is de aanwezigheid van voldoende massa. Dat is in een traditionele ruwbouw zeker het geval. Zo hou je niet alleen lawaai buiten (bijvoorbeeld de verkeersdrukte van de straat), maar vermijd je ook geluidsoverdracht tussen de ruimtes in huis. Wil je nog beter akoestisch isoleren, dan kan je werken met extra massieve bouwblokken uit kalkzandsteen. Om geluidsoverdracht tussen verdiepingen te beperken, kan je gebruikmaken van zwevende vloeren of van dikkere breedplaatvloeren in plaats van gewone betonnen welfsels.

 4. Energiezuinig

  Thermische inertie is erg belangrijk. Zwaardere bouwconstructies nemen warmte op en geven die heel traag af. Een traditionele ruwbouw is daarom erg geschikt om oververhitting in de zomer te vermijden. In de winter profiteer je dan weer van de warmtebufferende capaciteit van de betonnen vloeren en massieve wanden. Dat effect speelt ook in de EPB-berekening een belangrijke rol.

 5. Duurzame keuze

  Veel bouwmaterialen voor traditionele ruwbouw zijn zeer duurzaam. Uit een studie van VITO, WTCB en KU Leuven bleek bijvoorbeeld dat keramische bouwblokken, gevelstenen en dakpannen gemakkelijk 150 jaar meegaan. Bovendien worden veel van deze materialen in eigen land geproduceerd.  Het transport is dan ook beperkt.

  Tekst Tom Mondelaers

  Beeld iStock

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels