Waarom ventilatie van groot belang is

Waarom ventilatie van groot belang is

Ventilatie en airconditioning

Met isolatie houden we de koude buiten, maar ook de natuurlijke aanvoer van verse lucht. Daarom verplicht de wet om bij een nieuwbouwproject ventilatie te integreren. Ook voor bepaalde renovatiewerken gelden er regels. Nieuwe ramen mogen enkel als ze van raamventilatie zijn voorzien. Maar waarom is de wetgever nu zo streng geworden?

Strengere regels

Door betere isolatie komt er steeds minder lucht op natuurlijke wijze binnen in huis. De droge, stilstaande lucht blijft gevangen tussen het isolatiemateriaal en raakt vervuild. Je woning kan als het water niet meer ademen. Daarom is ventilatie sinds 1996 verplicht in Wallonië en sinds 2006 in Vlaanderen. Ventilatie zal immers de slechte lucht afvoeren en verse lucht naar binnen brengen. De basis regel spreekt over een debiet van 3,6 m³ per uur per m².

Meer bewustzijn rond nodig

Op Batibouw pakt Renson uit met een bewustmakingscampagne rond de slechte luchtkwaliteit in huis. Communication officer Femke Heens: “We willen mensen twee keer laten nadenken over hoe gezond ze wel leven. Ze brengen 85% van hun tijd binnen door, waarvan 70% in hun eigen huis. Dagelijkse activiteiten zoals koken, poetsen, douchen en klussen verhogen het vochtgehalte in huis. Een gemiddeld gezin produceert dagelijks tien à twaalf liter water.”

“Zelfs slapen en gewoon ademen of zweten maken stoffen vrij die nefast zijn voor de gezondheid. De aanwezigheid van CO2 is bijvoorbeeld een goede indicator voor de binnenluchtkwaliteit. Als je weet dat de grens voor een gezond milieu op 1.000 ppm ligt en een gemiddelde mens 19.000 ppm per uur produceert, dan wordt hopelijk al duidelijk hoe belangrijk het is om te ventileren. Reken zelf maar uit hoeveel uren je jaarlijks in de slaapkamer doorbrengt. Of hoe lang de kinderen zich in de studeerkamer boven de boeken buigen.”

Impact op comfort

Andere mogelijke vervuilers zijn brandvertragers in tapijten en gordijnen, schilderwerk, detergenten, houtpanelen, radon, toestellen zoals de printer, tabaksrook … Het gebrek aan (goede) ventilatie zal zijn impact hebben op het comfort in je woning. Enkele onaangename neveneffecten zijn het ontstaan van geurhinder, condensatie op ramen en spiegels, schimmels, ongedierte zoals zilvervisjes, huisstofmijt in tapijt en bedden (1,5 miljoen per bed na twee jaar).

Investeren in ventilatie is dus niet alleen een must, maar ook een noodzakelijke voorwaarde om binnen een goed geïsoleerde woning een gezond binnenklimaat te realiseren. “Een raam openzetten zal nooit voldoende zijn. Het effect zal van te korte duur zijn en te lokaal. Bovendien verlies je dan wel je warmte wat met ventilatiesystemen niet het geval is. Door voor een systeem te kiezen met warmterecuperatie kan je zelfs nog het hele jaar door van gratis warm water genieten en tot 43 E-peilpunten winnen.

Belang van informeren

“Het is vaak een kwestie van mentaliteitswijziging. Mensen begrijpen niet goed waarom ze eerst alle moeite moeten doen om de koude buiten te houden om dan toch weer verse buitenlucht in huis binnen te halen. Als je ze echter kan uitleggen wat de achterliggende motivatie bij deze wettelijke verplichting is, dan zijn ze snel mee in het verhaal.”

“Bij ons kunnen ze bijvoorbeeld terecht voor een meettoestelletje waarmee ze zelf kunnen controleren hoe het in hun woning gesteld is. De meeste vallen achterover van de resultaten. Er is in België dus nog heel veel werk aan de winkel, vooral op de renovatiemarkt”, besluit Heens.

Valérie Couplez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels