Waarom verluchting belangrijk is

Veranda en terrasoverkapping

Elke woonruimte moet regelmatig verlucht worden en bij een veranda is dat niet anders.

Elke woonruimte moet regelmatig verlucht worden en bij een veranda is dat niet anders.

Een goede verluchting helpt mee voorkomen dat de veranda een sauna wordt in de zomer. Ook ‘s winters is goede verluchting van belang om condensatievorming tegen te gaan.

Bij goed geïsoleerde ruimtes zoals veranda’s is verluchting ook belangrijk om schimmels te voorkomen en de lucht gezond te houden.

Je kan op verschillende manieren een verluchtingssysteem inbouwen in je veranda. De gemakkelijkste oplossing is ramen en deuren open te zetten, maar officieel wordt dit niet aanvaard als verluchting omdat het niet traploos regelbaar is, teveel alles-of-niets.

In de winter is dat natuurlijk helemaal niet doenbaar, dus kan je best zorgen voor verluchtingsroosters bij de ramen en deuren. Op die manier wordt de veranda voortdurend op natuurlijke wijze verlucht, winter en zomer.

Voor veranda’s met een puntdak is een – eventueel elektrisch – dakraampje geen overbodige luxe. Daarnaast kan je voor mechanische verluchting, zoals airco kiezen. Dat brengt natuurlijk een hoger energieverbruik en dito kostenplaatje met zich mee.

Aangezien niet alleen de veranda maar ook de woning moet verlucht worden is de veranda op te nemen in het totaalconcept van de verluchting van alle woonruimtes.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels