Waarom voor een interieurarchitect kiezen ?

Waarom voor een interieurarchitect kiezen ?

Bouwpartners

Een interieurarchitect betrekken bij het bouwen of verbouwen van uw woning, is kiezen voor een toegevoegde waarde, voor de spreekwoordelijke kers op de taart. Zij zijn immers onderlegd in het vormgeven van een ruimte, zowel op technisch als op conceptueel vlak.

“Een interieurarchitect is een persoon die door zijn opleiding in staat is dat beroep uit te oefenen. Hij is een specialist in technische, esthetische en budgettaire zin en ziet toe op de goede uitvoering van zijn ontwerpen. Hij is tevens de vertrouwenspersoon van zijn opdrachtgever(s) en zal hen naar best vermogen bijstaan.” Zo luidt de deontologische code.

Interieurarchitecten zijn verenigd en ingeschreven bij de Associatie van Interieurarchitecten van België vzw, afgekort AiNB, en hierdoor gebonden aan die erecode.

“Sinds de Bologna-akkoorden spreekt men over interieurarchitect en niet langer meer over binnenhuisarchitect”, weet Erik Van Nieuwenborg, interieurarchitect en voorzitter van het AiNB. “Het begrip interieurarchitect beslaat een veel breder spectrum en dekt beter de lading. Een interieurarchitect beperkt zich niet tot het ‘cosy’ wonen maar houdt zich tevens bezig met de inrichting van horecazaken, kantoorruimtes, openbare ruimtes en zelfs de buitenomgeving.”

Toegevoegde waarde

Interieurarchitecten zijn in feite bemiddelaars tussen de mens en zijn milieu, tussen gebruikers en hun dagelijkse omgeving. Als vormgevers van de leefomgeving creëren zij een identiteit voor hun opdrachtgevers. Maar de kandidaat-bouwer of -verbouwer is vandaag meer dan ooit op de hoogte van en geïnteresseerd in interieurinrichting. Is er dan nog wel een taak weggelegd voor de interieurarchitect?

“Zeker, die interesse heeft er immers voor gezorgd dat interieurarchitectuur meer besproken wordt en het beroep minder wereldvreemd is geworden. Zie maar naar het succes van televisieprogramma’s zoals ‘De Huisdokter’. Samenwerken met een interieurarchitect – dat is trouwens geen verplichting – vormt een toegevoegde waarde voor het project. Zij zijn technisch geschoold om een ruimte in te vullen en hebben zicht op het conceptuele”.

Interieurarchitect of architect?

Men mag beide beroepen geenszins door elkaar halen, want elk heeft zijn specifiek beroepsdomein. Een interieurarchitect is geen architect en mag bijgevolg diens plaats niet innemen tenzij hij ook het diploma van architect kan voorleggen. De architect, die verplicht moet ingeschreven zijn bij de Orde van de Architecten om zijn beroep te mogen uitvoeren. Hij is de enige persoon die de plannen mag opmaken en ondertekenen met het oog op het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning.

Indien een interieurarchitect in het kader van zijn opdracht geconfronteerd wordt met de noodzaak om een nieuwbouwconstructie op te richten of een zware renovatie door te voeren, met andere woorden een renovatie die ook de schil of de structuur van het gebouw raakt, zal hij of zij zich verplicht moeten laten bijstaan door een architect.

Ook al is het diploma van interieurarchitect wettelijk erkend, toch is het beroep op zich en in tegenstelling tot dat architect, niet door de wetgever beschermd. Niettemin bieden heel wat hogescholen en instituten een specifieke opleiding in interieurarchitectuur aan die leidt tot geldige bachelor- en masterdiploma’s.

Ingrid Allaerts

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels