Waarom worden dampkappen steeds minder voorzien van een buitenafvoer?

Waarom worden dampkappen steeds minder voorzien van een buitenafvoer?

Interieur, Keuken

Nu onze woningen om energetische redenen steeds beter geïsoleerd zijn, is de aanwezigheid van een ventilatiesysteem een must.  En dat is niet altijd compatibel met een traditionele dampkap met buitenafvoer.

Vroeger zag je aan de zijkant van een woning wel vaker een gat met een roostertje, waarlangs de kookdampen naar buiten werden afgevoerd. Alleen kan dat in combinatie met ventilatiesystemen voor ongemakken zorgen. De afvoer van kookdampen gaat namelijk gepaard met grote luchtverplaatsingen. En zo zal dezelfde hoeveelheid buitenlucht naar binnen worden gezogen als dat er werd afgevoerd. Als het buiten kouder is dan binnen, kan dit onaangenaam zijn. Bovendien zal dit op termijn je energierekening doen oplopen. Specifiek bij een ventilatiesysteem D, waarbij de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vuile lucht volledig automatisch verloopt, zal zo’n traditionele dampkap die balans verstoren.

Recirculatiedampkap

Met de introductie van recirculatiedampkappen is hier langzaam verandering in gekomen. Momenteel wordt ongeveer een derde van de verkochte dampkappen uitgerust met recirculatie. Anders dan bij de traditionele afvoer naar buiten, zal een recirculatiedampkap de lucht binnenshuis filteren, om ze vervolgens opnieuw in de ruimte te brengen.

Tijdens dat proces worden de vetdeeltjes geabsorbeerd door de vetfilter en de geuren door koolfilters. Aangezien het vocht zelf niet wordt verwijderd, moet je ervoor zorgen dat je ventilatiesysteem dat vocht opneemt en afvoert. Zeker in oudere woningen kan dat anders leiden tot condens- en zelfs schimmelvorming.

Voordelen

Technisch gezien biedt de recirculatiedampkap het voordeel dat je geen afvoer meer naar buiten moet voorzien en je gevel dus niet moet beschadigen en afwerken met een afvoerrooster. Dat bespaart je dus heel wat werk. Bovendien is het in appartementsgebouwen, waar een afvoer naar buiten vaak gewoon onmogelijk is, een belangrijke troef.

Daarnaast biedt de autonome werking van recirculatiedampkappen esthetisch het voordeel dat je ze veel vrijer kan plaatsen, bijvoorbeeld als een zwevende module boven het werkblad of tegen het plafond. Ook de nieuwste generatie kookplaten met ingebouwde dampkap maken gretig gebruik van deze nieuwe technologie.

Onderhoud

Zoals bij elk toestel is het onderhoud van de recirculatiedampkap cruciaal voor een efficiënte werking. Want, net als de vetfilter, vraagt ook de geurabsorberende koolfilter onderhoud.

Tegenwoordig geven de meeste dampkappen aan wanneer de filters een onderhoud nodig hebben. Zo is dat voor de vetfilter ongeveer maandelijks. De meeste exemplaren kunnen gewoon in de afwasmachine. Na ongeveer drie jaar zal je ze definitief moeten vervangen. De koolfilters vragen minder onderhoud, maar afhankelijk van het merk gebeurt dat op een andere manier. Handig is bijvoorbeeld dat je bepaalde koolfilters gewoon in de oven kan regenereren voor het onderhoud, maar bij sommige exemplaren moet je de filter gewoon vervangen.

Prijs

Als je een recirculatiedampkap koopt, vraag dan zeker naar de efficiëntie van de geurabsorptie en kijk verder dan het initiële prijskaartje. Want op termijn doet de kostprijs van de filters of de mogelijkheid om ze zelf te vervangen de balans misschien wel overslaan van het ene naar het andere exemplaar.

 

Tekst Elien Haentjens

Openingsbeeld © Novy

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels