Waarop moet u letten bij een aankoop van een pand?

niet importeren

Een overzicht van details die mogelijk op gebreken van een te renoveren woning wijzen.

Wanneer u een te renoveren woning bezoekt, kunnen sommige details wijzen op gebreken van het gebouw.

1. Scheurtjes

U merkt scheuren op van:

– meer dan 2 mm over de hele dikte van de muur: die scheuren zijn het gevolg van een onstabiele ondergrond of van funderingen die bewegingen in de structuur toelaten. Om daaraan te verhelpen, moet u nieuwe funderingen laten leggen (zie verderop), en dat zal heel wat kosten.

– 0,2 mm tot 2 mm over een gedeelte van de dikte: die zijn het gevolg van het ontbreken van uitzetvoegen, van de uitzetting van gewapend beton… Ze kunnen door een competente vakman worden opgevuld (die zal wapening gebruiken, indien het om aanzienlijke scheuren gaat).

– minder dan 0,2 mm, lineair of met tussenruimte: die scheurtjes zijn ontstaan door een foute dosering in de bepleistering, een te snelle uitdroging… De gevolgen zijn uitsluitend esthetisch en vereisen geen behandeling.

2. Schimmelvorming

Schimmels zijn microscopisch kleine zwammen die schade en allergieën kunnen veroorzaken. Let tijdens uw bezoek aan een pand op verborgen plekjes. Verkleurde vlekken, een geur van vocht of aarde zijn goede indicatoren. Dergelijke ongemakken wijzen op vochtproblemen (lekken in de loodgieterij, vochtige of koude ondergrond, waterinfiltratie, gebrek aan ventilatie…) óf een tekort aan isolatie.

3. Zwammen en insecten

Zwammen en houtetende insecten kunnen het hout aanvreten (het gebinte, bijvoorbeeld). Om dat probleem op te sporen, let u op vlekken op het hout, putjes in het oppervlak en de aanwezigheid van zaagmeel. Merkt u ze op, laat dan de schade opmeten en start zo snel mogelijk een behandeling!

4. Houtzwam

Deze zwam vormt een ernstig probleem. Hij voedt zich met hout en ziet er aanvankelijk uit als in elkaar grijpende fijne draden, later als roestbruine crêpe. Vaak blijft dit gebrek goed verborgen. U kan letten op vervormingen in het houtwerk, hout dat versplintert, de aanwezigheid van witte vlokken met een bepaalde consistentie op de deurlijsten, plinten en muren (tenzij het om muursalpeter gaat dat verstuift, als u erover wrijft). Ontdekt u houtzwam, schakel dan een specialist in, want vaak zijn er verregaande en erg dure uitroeiingswerken nodig. Bij dit symptoom vraagt u zich best af of u het pand wel zou aankopen.

Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels