Wacht niet langer om uw oude ketel te vervangen

Wacht niet langer om uw oude ketel te vervangen

Actualiteit

Je oude verwarmingsketel laten vervangen is een slimme keuze. Je wint zo niet alleen aan comfort, maar bespaart tegelijkertijd ook op de energiefactuur en reduceert de CO2-uitstoot van je woning. Sectororganisatie Gas.be maakt de vervangingsoperatie extra aantrekkelijk met twee mogelijke premies: de Viervangpremie en de Schoorsteenpremie, en geeft je zo een financieel duwtje in de rug.

Staat bij jou op zolder of in de kelder nog een oude gasketel te brullen? Wanneer de ketel meer dan 20 jaar op de teller heeft, dan heeft hij een pover rendement van hooguit 80 à 85%. Dat betekent dat je de verbruikte energie niet volledig als warmte benut. Misschien laat de verwarming het nu en dan ook al eens afweten? Dan maak je een verstandige keuze door de verwarmingsinstallatie te laten vervangen.

Centen en CO2 besparen

Wanneer je een moderne gasketel in huis haalt, sla je drie vliegen in één klap. Ten eerste win je aan comfort omdat je de zekerheid hebt op continu behaaglijke warmte en sanitair warm water. Daarnaast bespaar je op de energiefactuur. Afhankelijk van je ketel en de grootte van de woning varieert die besparing van 400 tot 700 euro op jaarbasis. Hoe dat kan? Eenvoudig, de moderne condenserende gasketels hebben rendementen die hoger liggen dan 100%. Ze recupereren immers ook de warmte uit de rookgassen. Daardoor verbruiken ze minder gas. Niet alleen uw portemonnee voelt dat lagere verbruik, ook het klimaat vaart er wel bij. Een nieuwe gasketel stoot 30 tot 48% minder CO2 uit.

Investeren rendeert

Maar een nieuwe gasketel laten plaatsen vraagt een investering. Die verdien je snel terug dankzij de besparing op je energieverbruik. Om je een extra duwtje in de rug te geven, biedt Gas.be de ‘Viervangpremie’. De vervangingspremie is minstens 500 euro en kan steeds meer zijn als de oude ketel van vóór 2000 dateert en de nieuwe ketel door een gecertificeerd installateur wordt geplaatst. De financiële aanmoediging van Gas.be is overigens perfect combineerbaar met lokale premies en premies van je distributienetbeheerder.

De vervangpremie is overigens ook geldig voor het vervangen van een warmwatertoestel of een individuele ruimteverwarming op gas. Dan ontvang je een tussenkomst van respectief 200 of 150 euro.

Schoorsteenpremie

Voor eigenaren van een bestaand appartementsgebouw, die collectief hun gasketel vernieuwen, heeft Gas.be de Schoorsteenpremie. De renovatie is nodig wanneer energiezuinige condensatieketels op het rookkanaal worden aangesloten. Gas.be heeft 300 euro veil per aangesloten condensatieketel. Je voordeel? Een besparing van 350 euro per jaar per appartement en een reductie van de CO2-uitstoot met 30%. De Schoorsteenpremie is overigens perfect combineerbaar met de Viervangpremie van Gas.be.

Welke motivatie heb je nog nodig om je oude verwarming te vervangen? Ontdek meer over de tegemoetkomingen van gas.be op premie.gas.be

In samenwerking met Gas.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels