Bekijk de galerij In beeld: wanneer buiten binnen wordt

In beeld: wanneer buiten binnen wordt

Renovatie, Renovatie gesloten, Reportages

Toen Julien het kleine familiehuis vol jeugdherinneringen erfde, zag het er niet zo best uit. De ruimtes waren helemaal opgedeeld, er was weinig lichtinval en de circulatie verliep moeizaam. De honderdjarige woning had dringend nood aan een facelift om weer mee te kunnen in deze moderne tijden.

Het gebouw bestond uit drie opeenvolgende ruimtes, geflankeerd door een smalle buitengang die langs de woning naar een binnenkoertje leidde. “Die buitengang bood best wel interessante mogelijkheden”, aldus architect Cédric Callewaert van het bureau AUXAU, dat het project in handen nam. Op het gelijkvloers integreerden de architecten de buitengang in de woonkamer om de ruimte te vergroten en ze helemaal open te trekken naar de tuin. Boven bleef hij behouden, maar werd hij overdekt door  een glaspartij. Zo brengt hij extra licht in de traphal.

Tabula rasa op het gelijkvloers

Om het gevoel van ruimte nog te vergroten, werden alle bestaande wanden op de benedenverdieping grotendeels opengebroken of zelfs volledig weggehaald. Een inkomsas over de hele breedte van de voorgevel vormt weliswaar een buffer ten opzichte van de straat. Ze beschermt de woning tegen de koude en biedt tegelijk plaats aan een vestiaire en een plek om fietsen en kinderwagens te stallen.

Extra trap

Door de buitengang te betrekken bij het interieur, ontstond er op de verdiepingen ook extra circulatieruimte. Zo kan je nu vanaf elke overloop rechtstreeks naar de ruimte vooraan of achteraan het huis zonder dat je telkens door de centraal gelegen badkamer moet. Om dat te doen, kwam er een witte stalen trap als aanvulling op de bestaande trap. Die ontvouwt zich in alle lichtheid in de ruimte. Zijn grafisch design wordt nog versterkt door het licht dat door de perforaties in de staalplaat sijpelt. Het dakraam in de nok van de voormalige buitengang transformeert de traphal bovendien in een ware lichtkoker.

 

Atelier d’architecture AUXAU – www.auxau.com

Tekst Marie Delooz

Foto’s Laurent Brandajs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels