Wat doe je met je keukentoestellen bij renovatie?

Wat doe je met je keukentoestellen bij renovatie?

Keuken

Wat doet u met de toestellen bij de renovatie van uw keuken? Ik ga bouwen geeft u de beste tips.

Wat doet u met de toestellen bij de renovatie van uw keuken? Ik ga bouwen geeft u de beste tips

Kookfornuis

Bij kookfornuizen wordt een onderscheid gemaakt tussen gasfornuizen en elektrische kookplaten. Keukenpieten zweren nog altijd trouw aan gasplaten die snel reageren en gemakkelijker op de juiste temperatuur kunnen worden gebracht. De ontsteking gebeurt mechanisch of manueel. Kies platen die uitgerust zijn met een beveiliging, zodat de gastoevoer automatisch wordt afgesloten als de vlam gedoofd wordt. Gasplaten moet u geregeld grondig reinigen opdat de openingen van de gasbranders vrij zouden blijven. Als u een gasfornuis wil vervangen door een elektrisch fornuis moet u eerst nagaan of de elektrische installatie daarvoor geschikt is of eventueel aangepast moet worden. Ook het gamma kookpotten zal u moeten aanvullen met exemplaren die geschikt zijn voor gebruikt op een elektrische kookplaat. Vitrokeramische kookplaten werken met weerstanden, halogeenlampen (koken met licht) of inductievelden (elektromagnetisch koken) of met een combinatie van twee systemen. Dikwijls functioneren de kookplaten met kookzones die groter of kleiner kunnen worden ingesteld, afhankelijk van de omvang van pot of pan.

Oven

Voor de combinatie kookplaten/oven is alles mogelijk: kookplaten op gas met een gas- of een elektrische oven, elektrische kookplaten met een gas- of elektrische oven. Het voordeel van de elektrische oven is dat hij beter afstelbaar is en geen verbrandingsgassen produceert. Tegenwoordig is vooral de multifunctionele oven in trek. Deze is uitgerust met onder meer onder- en bovenwarmte, warmluchtcirculatie, een grill met ventilatie en een microgolffunctie. Maar als n van de functies defect is, moet vaak het hele toestel worden vervangen. Ook kunt u geen twee verschillende bereidingen tegelijkertijd doen. Sommige multifunctionele ovens beschikken over een stoomfunctie, wat de kooktijd drastisch inkort. U kunt de oven inbouwen op arm- of ooghoogte. Ergonomisch is dat niet altijd een goede oplossing, want ooghoogte is niet per definitie gelijk aan werkhoogte. Op dat ogenblik scoort armhoogte beter. Zelfreinigende ovens werken ofwel via pyrolyse (u moet de oven anderhalf tot drie uur op 520 verwarmen zodat al het vuil wordt verbrand en de oven wordt gesteriliseerd, daarna moet u alleen nog een laagje stof afnemen) ofwel katalytisch (er is een speciale afwerkinglaag die na een paar jaar haar werking verliest).

Dampkap

Een goede geurafzuiging in de keuken is van essentieel belang. Daarom moet de dampkap voldoende krachtig zijn, op de juiste hoogte zijn aangebracht en geregeld worden gereinigd. Voor de onderhoudsbeurten en het al dan niet vervangen van de filter volgt u de richtlijnen van de fabrikant. Installeer altijd een dampkap waarmee per uur een maximaal debiet van 6 tot 8 keer het volume van de keuken weggezogen kan worden. Een dampkap moet ook ergonomisch zijn. Monteer de dampkap zodanig dat u er zich het hoofd niet aan kunt stoten.

Koelkast en diepvriezer

De nieuwste koelkasten zijn eenergiezuinig en beschikken dikwijls over meerdere koelzones: diepvrieszone, vershoudzone, koelzone en kelderzone. Dynamisch koelen houdt in dat de lucht door een ventilator over heel de kast wordt verspreid zodat de temperatuur overal dezelfde blijft. Bij “no frost” blijft niet alleen de lucht in beweging, maar wordt ook alle vochtigheid aan de lucht onttrokken zodat er zich geen rijplaag afzet in het vries- en diepvriesgedeelte. Deze oplossing gebruikt wel meer energie. De diepvriezer zet u het best in de kelder, bijkeuken, koude bergruimte of garage, omdat hij te veel plaats in beslag neemt, lawaai maakt en niet altijd gemakkelijk in een keuken te integreren is. Ook uit energieoverwegingen is dit de beste oplossing, want diepvriezers hebben relatief grote transmissieverliezen door de wanden en staan dus het best in een omgevingstemperatuur die zo weinig mogelijk verschilt van de binnentemperatuur. Een kistmodel heeft een grotere inhoud, is zuiniger dan een kastmodel en de aankoopprijs ligt meestal lager. Om alles overzichtelijk te schikken, bestaan er gekleurde manden of afzonderlijke laden. De nieuwe generatie verbruikt tot bijna n derde minder energie, wat de hogere aankoopprijs snel compenseert. Sommige modellen beschikken over een speciale stand die u kunt inschakelen om energie te besparen als de diepvriezer maar gedeeltelijk gevuld is. De apparaten zijn ook milieuvriendelijker doordat de Cfk’s gedeeltelijk of volledig vervangen zijn door andere producten.

Vaatautomaat

Vaatwasmachines passen probleemloos in de keuken dank zij de verkrijgbare breedtes van 45 (extra smal) en 60 centimeter. Er is ook een minivaatwasser op de markt voor kleine gezinnen en/of dito keukens. In de vaatwasmachine zijn meestal een aantal veiligheden ingebouwd, zoals een deurvergrendeling die automatisch het programma onderbreekt als de deur wordt geopend, een droogkookbeveiliging die erop toeziet dat er voldoende water in het toestel is voor de weerstand in werking treedt, een beveiliging tegen oververhitting en een waterbeveiligingssysteem dat de watertoevoer afsluit zodra er ergens defecte ventielen, lekken of een te hoge waterstand worden vastgesteld. Een keerklep voorkomt dat vervuild water in het waterleidingcircuit terechtkomt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels