Wat is de juiste plafondhoogte?

Muurbekledingen

Wanneer is een plafondhoogte voldoende comfortabel? Vanaf wanneer krijgt u geen claustrofobisch gevoel meer? Logische vraag, maar het antwoord is dat minder.

Wanneer is een plafondhoogte voldoende comfortabel? Vanaf wanneer krijgt u geen claustrofobisch gevoel meer? Logische vraag, maar het antwoord is dat minder.

In België bestaat er geen algemene regelgeving voor plafondhoogtes. De architect kan dus in samenspraak met de opdrachtgever bepalen welke de ideale hoogte is. Daardoor varieert de meest gebruikte plafondhoogte tussen 250 en 260 cm.

Minimale plafondhoogte

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) legt wel enkele richtlijnen op voor plafonds in de Vlaamse sociale woningen. De maatschappij schrijft voor dat leefruimte en keuken een minimale plafondhoogte van 250 cm moeten hebben. Voor slaapkamer en badkamer is dat 240 cm en voor garages en bergingen is dat 220 cm. De vrije hoogte tussen binnentrappen dient minstens 220 cm te bedragen.

In Brussel schrijft men voor sociale huisvesting een vrije hoogte van 250 cm voor.

In Wallonië legt een besluit van de Waalse regering van 11 februari 1999 de minimale plafondhoogtes op. Daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen renovaties en nieuwbouw. Voor leefruimtes moet het plafond minimaal 220 cm hoog zijn voor renovaties en 240 cm voor nieuwbouw. Voor de nachtvertrekken liggen de minimale plafonhoogtes vast op 200 cm voor renovaties en 220 cm voor nieuwbouw. Hetzelfde besluit bepaalt tevens dat om de gezondheidscriteria te respecteren, de minimale plafondhoogte in leefruimtes 220 cm moet bedragen en in nachtvertrekken 200 cm.

In Nederland daarentegen heeft men bijvoorbeeld wel een regelgeving voor de plafondhoogte. Tot voor kort was dat nog 240 cm. Maar omdat we almaar langer worden, trokken onze noorderburen deze minimale hoogte op naar 260 cm. Om dezelfde reden zijn ook de minimale deurhoogtes er vergroot.

Comfortabele plafondhoogte

In ons land is er dus geen regelgeving en komt het erop aan in overleg met uw ontwerper een comfortabele plafondhoogte te bepalen. De normen van de VMSW en de Brusselse sociale huisvestingsmaatschappij kunnen daarbij richtinggevend zijn. De plafondhoogte dient in het ontwerp ook in relatie te staan tot het oppervlak en de verhoudingen van de ruimte. Een laag plafond voelt ook minder claustrofobisch aan wanneer het licht van kleur is en de ruimte voorzien is van grote ramen.

Bovendien is comfort een relatief begrip. Kleine bewoners hebben bij een plafondhoogte van 230 cm al een comfortabel gevoel, grote bewoners niet.

Tim Vanhove & Vinciane Pinte

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels