Wat is een ecologische wand?

Wat is een ecologische wand?

Ruwbouw

Na het energiezuinig bouwen begint nu ook een trend naar ecologisch bouwen aan een opmars. Een ecologische ruwbouw is meer dan een houtstructuur. Er zijn vandaag al heel wat ecologische bouwblokken op de markt.

Na het energiezuinig bouwen begint nu ook een trend naar ecologisch bouwen aan een opmars. Een ecologische ruwbouw is meer dan een houtstructuur. Er zijn vandaag al heel wat ecologische bouwblokken op de markt.

Het gamma bestaande bouwblokken bevat al ecologische alternatieven. Denk maar aan kalkzandsteen dat volgens de NIBE-classificatie het best scoort als bouwblok. Daarnaast zijn er enkele natuurlijke materialen die zich – al dan niet verwerkt – lenen om muren te bouwen.

Strobalen

Een oplossing die we allemaal wel al hebben zien liggen op zomerse akkers zijn strobalen. Bouwen met stro is vrij eenvoudig en goedkoop. Voor de bouw van de wanden volstaat het bij een landbouwer de nodige balen aan te kopen en ze vervolgens te stapelen binnen het dragende frame waarop de verdiepingen en het dak rusten. Wanneer u de balen correct stapelt, bent u zeker van een hoge isolatiewaarde voor de muren. De balen vragen na het stapelwerk nog een afwerking in leemstuc om ze te beschermen tegen brand en ongedierte.

Bouwen met hennep

Een wat minder gekend bouwmateriaal is hennep. In versnipperde vorm vermengd met kalk en water kan men van hennep vrij eenvoudig bouwblokken maken. Het resultaat is onbrandbaar. De blokken zijn licht en eenvoudig te verwerken. U kunt ze traditioneel metselen tot een massieve wand. Let op: hennepblokken mogen niet gebruikt worden om draagmuren te bouwen, wel als aanvulling van dragende structuren.

Ook dit wandtype biedt een hoge isolatiewaarde. Hennepwanden zijn dampopen en hebben een hoge thermische inertie. U kunt de hennepblokken ook gebruiken voor het na-isoleren van binnenwanden.

U moet niet noodzakelijk hennepblokken aankopen of zelf maken. Het basismengsel kunt u ook in situ storten. Het volstaat een bekisting te maken met een dampopen plaat aan de binnenzijde en een tijdelijke bekisting aan de buitenzijde. Een alternatief is dat u de panelen op maat laat vervaardigen in een fabriek. Voordeel is dat de hennep snel en gecontroleerd kan drogen, wat een constante kwaliteit biedt. Die zekerheid hebt u niet wanneer u de wanden op de werf stort.

Zandkastelen bouwen

Zand is er in overvloed. Waarom er dan geen wanden mee bouwen? Bij beelden van overstromingsnood op tv zien we vaak metershoge wanden in zandzakken. Als dergelijke wanden de waterdruk kunnen weerstaan, zijn ze ook bruikbaar om een woningwand mee te bouwen. De stabiliteit van de wand is wel een belangrijk aandachtspunt bij het stapelen van de zandzakken. Best gebruikt u plastic zakken als zandzak omdat het zand hierin beter droog blijft en zo betere thermische eigenschappen heeft. De wandafwerking kan in leem, hout,…

Uit de zee

En waarom niet opnieuw old school gaan? In Denemarken blies het architectenbureau Vandkunsten een oude bouwmethode nieuw leven in: bouwen met zeewier. Eenmaal gedroogd is het goed isolerend materiaal met een levensduur van ruim 150 jaar. Het zeewier wordt in zakken van gaas tegen de dragende structuur bevestigd om zo tot een ecologische wand te komen. Lees ook het artikel ‘Zeewier als isolatiemateriaal’ op www.ikgabouwen.be.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels