Wat is het verschil tussen C2C en recyclage

niet importeren

Zijn cradle-to-cradle en recyclage synoniemen aangezien beide concepten focussen op het hergebruik van grondstoffen, componenten of producten? Nee, er is wel degelijk een significant verschil.

Waar recyclage betrekking heeft op alle vormen van hergebruik, aanvaardt de C2C-filosofie enkel nieuwe toepassingen waarvan de componenten volledig scheidbaar en integraal herbruikbaar of composteerbaar zijn.

Niet alle gerecycleerde producten of materialen voldoen aan dit strenge criterium. Als een onbehandelde houten balk na de ontmanteling van een gebouw opnieuw wordt ingezet – al dan niet verzaagd tot kortere balken of planken – dan past dat perfect in het kraam van cradle-to-cradle (upcycling). Maar als je ervoor opteert om de balk te vervezelen en te verwerken in plaatmateriaal, wat meer energie én een lijmproces vergt, dan voldoe je niét aan de C2C-norm (downcycling). Want hoewel de grondstoffen opnieuw in een productiecyclus terechtkomen en de levensduur van het hout dus verlengd wordt, is het nadien quasi onmogelijk om de lijm en het hout opnieuw te scheiden en zit je toch met ongewenst afval.

Ook als je de gefragmenteerde houtelementen mengt met een ander materiaal zoals pvc, handel je niet conform de C2C-benadering – zowel het hout als het pvc kunnen nadien niet opnieuw in een zuivere vorm ingezet worden in hoogwaardige toepassingen omdat ze “vervuild” zijn.

Tim Janssens voor VIBE

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels