Wat is nieuw op 1 januari in de bouw-en woonsector?

Wat is nieuw op 1 januari in de bouw-en woonsector?

Nieuws

Het nieuwe jaar brengt ook steeds heel wat veranderingen met zich mee. Wij zetten voor u alle nieuwe regelingen en subsidies op een rijtje.

Dakisolatie

Op federaal vlak verdwijnt het belastingkrediet voor dakisolatie. Deze tijdelijke maatregel gold voor mensen die weinig of geen belastingen betaalden en toch van de fiscus de investering voor dakisolatie konden inbrengen. De gewone belastingvermindering voor dakisolatie blijft echter wel bestaan.

Zonnepanelen

Op regionaal vlak is de grootste aanpassing de waarde van de groenestroomcertificaten. Deze zijn nog 93 euro waard voor installaties die in 2013 in dienst genomen worden en ze worden toegekend voor een periode van tien jaar. Bovendien verandert ook de hoeveelheid groenestroomcertificaten dat een gezin kan ontvangen.

Vroeger kreeg een installatie één certificaat per 1.000 kWh opgewekte elektriciteit, maar dat zal vanaf 2013 variëren naargelang de evolutie van de investeringskosten, de brandstofprijzen en de elektriciteitsprijs. Ten slotte zal wie elektriciteit op het net zet, ook een distributievergoeding moeten betalen.

Daarnaast moeten particulieren met zonnepanelen voortaan een jaarlijkse netvergoeding betalen. De heffing komt uit op gemiddeld 53 euro per geïnstalleerde kilowatt. De CREG ging er een tijd geleden mee akkoord dat de netbeheerders een heffing mogen doorvoeren op de zogenaamde ‘kleine decentrale installaties’. De netvergoeding komt er voor alle stroominstallaties met een vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kilowatt.

Het gaat in Vlaanderen meestal om installaties van zonnepanelen bij gezinnen, maar er vallen ook kleine windmolenparken en andere kleine stroominstallaties onder de regeling. Wie liever dat forfait niet betaalt, krijgt de mogelijkheid om te kiezen voor een extra meter die dan de afname en de injectie van elektriciteit op het net meet.

E-peil

Vanaf 1 januari krijgen nieuwbouwwoningen met een E-peil tussen E50 en E30 een korting van 50 procent op de onroerende voorheffing gedurende vijf jaar. Ligt het E-peil onder E30 dan gaat de korting zelfs naar 100 procent, eveneens gedurende vijf jaar.

Verbeterings- en aanpassingspremie

Vanaf 2013 wordt het kadastraal inkomen geschrapt als voorwaarde voor de toekenning van een verbeterings- en aanpassingspremie. Om recht te hebben op een renovatiepremie moest je de werken vroeger laten uitvoeren door een geregistreerde aannemer, maar die verplichting is nu afgeschaft.

Lagere energietarieven

Verschillende energieleveranciers hebben aangekondigd dat ze vanaf 1 januari hun tarieven zullen verlagen. Op dezelfde dag loopt de door de regering opgelegde bevriezing van de energieprijzen ten einde. Onder meer marktleider Electrabel en grootste uitdager EDF Luminus kondigden prijsverlagingen aan.

Bij Electrabel daalt de energiecomponent van de elektriciteitsprijs met maximaal 10 procent en die van de gasprijs met maximaal 16 procent. EDF Luminus kondigde een eenvoudiger productgamma aan dat per klant een gemiddelde jaarlijkse besparing van 150 euro zou moeten opleveren.

Rookmelders verplicht in huurwoningen

Alle huurwoningen waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten, moeten vanaf 1 januari 2013 voorzien zijn van rookmelders. Die verplichting zal later, in verschillende fases, ook worden ingevoerd in alle andere huurwoningen in Vlaanderen.

In kamerwoningen, zoals studentenkoten, moet bovendien elke kamer en elke gemeenschappelijke kookruimte voorzien zijn van een rookmelder. De verhuurder wordt aansprakelijk voor de aankoop en installatie van het toestel, de huurder voor het onderhoud ervan. De verplichting zal in eerste instantie enkel gelden wanneer er een nieuw huurcontract wordt afgesloten. In de andere gevallen krijgen de eigenaars, afhankelijk van de ouderdom van het pand, nog enkele jaren respijt.

Zo zullen de eigenaars van een private huurwoning die vóór 1945 gebouwd is, pas op 1 januari 2016 aan die verplichtingen moeten voldoen. Als de private woning in 1945 of later werd gebouwd, krijgt de verhuurder zelfs tijd tot 2019. (belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels