Wat is uw huis waard?

Immo, Nieuws

Er zijn heel wat tools beschikbaar die u kunnen helpen om de waarde van uw woning correct in te schatten. De waarde van een woning of bouwgrond is immers afhankelijk van enkele uiteenlopende factoren.

Er zijn heel wat tools beschikbaar die u kunnen helpen om de waarde van uw woning – of een bouwgrond waarin u geïnteresseerd bent – correct in te schatten. De waarde van een woning of bouwgrond is immers afhankelijk van enkele uiteenlopende factoren.

Als u uw woning wilt verkopen, zal de vraagprijs sterk afhangen van de waardebepaling die aan de woonst wordt gegeven. Om die waarde te bepalen kan u zelf met enkele tools aan de slag gaan of kan u iemand inhuren om uw woonst naar waarde te bepalen. In het kader van een erfenis of echtscheiding is een formele schatting zelfs verplicht.

Veilbare waarde

Wat wordt gemeten is de veilbare waarde, dat is de waarde die ieder redelijk mens wil betalen voor het goed als het met voldoende publiciteit op de markt wordt aangeboden.

Om deze waarde te bepalen wordt er rekening gehouden met de aard van het goed, de locatie en de vastgoedmarkt in de streek. Ook het bouwjaar, de bewoonbare oppervlakte, de afwerkingsgraad, de prijs van de bouwgrond of de aankoopprijs van uw woning spelen een rol in de bepaling.

Ten slotte zullen ook de energieprestaties van uw woning doorslaggevend zijn voor de prijs. Als u onlangs renovatiewerken hebt laten uitvoeren waardoor uw woning beter geïsoleerd is en energiezuiniger is, zal dat de prijs aanzienlijk verhogen. Zorg er dus voor dat u de nodige certificaten kan voorleggen.

Subjectieve criteria

Er zijn ook bepaalde factoren die subjectief worden ingeschat zoals de afwerking van een woning. Wat voor de ene een luxueuze afwerking is, wordt door iemand anders als banaal beschouwd. Hou daar rekening mee en kies altijd voor de minst hoge inschatting.

Online tools

Om de waarde van uw woning te bepalen, kan u beroep doen op een vastgoedmakelaar of een onafhankelijke expert. Daar zijn echter enkele kosten aan verbonden, zo kan een vastgoedmakelaar tot 350 euro aanrekenen en kan een onafhankelijk expert u tot 500 euro kosten.

Er zijn ook (gratis) online programma’s die de waarde berekenen door rekening te houden met enkele criteria die u ingeeft. Hoe meer gegevens u moet invullen, hoe nauwkeuriger de schatting zal zijn. De websites van Immochecker, KBC en Stadim bieden enkele betrouwbare en makkelijke tools aan. Ook iChecker.be lanceerde onlangs een nieuwe tool, waarbij u vanaf 9,95 euro de waarde van uw vastgoed kan berekenen.

Niet meer dan indicatie

Als u de waarde van uw woning hebt laten bepalen, hou er dan steeds rekening mee dat het enkel om een indicatie gaat. Uit onderzoek van Test-Aankoop blijkt namelijk dat de schattingen van verschillende experten wel eens sterk kunnen verschillen. “Ze kunnen nooit zeggen hoeveel exact een pand waard is. Meer dan een indicatie is een schatting niet”, aldus Test-Aankoop.

Kom meer te weten over de vastgoedmarkt en de bouwsector tijdens Batibouw van 21/02 tot 03/03. Ik ga Bouwen brengt live verslag uit vanop de beurs in Brussel.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels