Wat je moet weten voor je een intelligente thermostaat koopt

Wat je moet weten voor je een intelligente thermostaat koopt

Energie

Sinds enkele jaren veroveren intelligente thermostaten een vaste plek in steeds meer huizen. Logisch ook: ze helpen je energie besparen, zijn een streling voor het oog en bovendien erg gebruiksvriendelijk. Wil jij overgaan tot de aankoop van je eigen exemplaar? Hou dan zeker rekening met deze zaken.

Aan of uit?

Het basisprincipe van een slimme thermostaat is dat hij weet wanneer je thuis bent. Daar zijn verschillende manieren voor. Apparaten als Nest leren door algoritmen naarmate je ze langer gebruikt. Daardoor weten ze op termijn hoe warm of koud je je huis wil hebben op elk moment van de dag. Op sensoren werkende thermostaten als Ecobee3 schieten in werking wanneer ze beweging detecteren en apparaten met geo-fencing zoals Tado wanneer je een vooraf ingestelde zone rond je huis betreedt.

Wat jij wil aanschaffen, hangt af van je levensstijl. Als je agenda er ongeveer elke dag hetzelfde uitziet, kan je zeker opteren voor een Nest. Leef je daarentegen nogal onregelmatig, dan kies je beter voor een apparaat met sensoren of geo-fencing.

 

Buitentemperatuur

Een bijkomend voordeel van een slimme thermostaat is dat hij kan weten wat er buiten je huis gebeurt. Omdat je het op grauwe, regenachtige dagen gewoon net iets warmer wil hebben dan wanneer je terugkomt van een partijtje zonnebaden in het park. Niet elke thermostaat heeft deze functie echter.

Esthetisch verantwoord

Het grootste meteen waarneembare verschil tussen een intelligente en een gewone thermostaat is ongetwijfeld het design. Waar de apparaatjes vijf jaar geleden nog puur functionele grauwe bakjes waren, zijn het nu volwaardige delen van je interieur geworden. Sommigen (tado) zijn uiteraard weer wat mooier dan anderen (Honey Evohome), maar dat kan ook een kwestie van smaak zijn.

 

Ketel

Voor je tot de aankoop overgaat, moet je zeker nagaan of je voorkeursthermostaat geschikt is voor jouw ketel. Sommige thermostaten weigeren namelijk dienst bij bepaalde ketels.

Zoneregeling

Zoneregeling kan verdomd handig zijn. Je kan bijvoorbeeld wel instellen dat je wil ontbijten met 21 °, maar als je badkamer slecht geïsoleerd en bijgevolg ijskoud is, zal je je slimme thermostaat niet erg dankbaar zijn wanneer je van uit de douche moet komen. Apparaatjes met deze handige feature zitten helaas wel meteen in de hogere prijsklasse.

 

Prijs

En die prijs is zeker een belangrijke factor wanneer je overgaat tot de aankoop van een intelligente thermostaat. De goedkoopste hapt algauw 150 euro (Honeywell Round Connected Modulation) uit je budget en sommige exemplaren kosten je zelfs 299 euro! (Honeywell EvoHome Multi Zone Systeem.) Dan kan je uiteraard niet meer van een besparing spreken, tenzij je voorheen natuurlijk zó vergeetachtig was dat je je verwarming elke dag op liet staan terwijl je naar je werk ging, sliep én op vakantie vertrok.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels