Wat kan helpen om een klimaatneutrale woonomgeving te creëren?

Energie

In Gent wordt hard gewerkt aan twee klimaatneutrale woonwijken: Gent Dampoort en Sint-Amandsberg. Hiervoor wil het stadsbestuur ook inbreng van de inwoners van de stad. Daarom werd er een informatiemoment en debat gehouden.

In Gent wordt hard gewerkt aan twee klimaatneutrale woonwijken: Gent Dampoort en Sint-Amandsberg. Hiervoor wil het stadsbestuur ook inbreng van de inwoners van de stad. Daarom werd er een informatiemoment en debat gehouden, in aanwezigheid van schepen Tine Heyse, om bewustwording te stimuleren en ideeën te laten ontwikkelen. Enkele van die ideeën kunnen u
alvast ook inspireren.

We leven in een maatschappij die evolueert, en dat werd zwart op wit vastgelegd op papier, naar een klimaatneutrale woonomgeving waar we het gebruik van energie gaan herdenken. We willen onze ‘ecologische voetafdruk’ verkleinen en dit kunnen we doen door aanpassingen in en rond onze woning. Het gaat om kleine veranderingen, die vaak niet al teveel moeite kosten.

Op een debat in Gent, over klimaatneutraal wonen, staken inwoners en ‘meedenkers’ hun hoofden bij elkaar en bedachten welke stappen ze moesten ondernemen om tot minder energieverbruik in hun omgeving te komen. Een interessante denkoefening en uit wat ze hebben vastgesteld kan u misschien ook nog iets leren. We zetten alvast enkele tips op een rij.

In de woning:

– Kies voor dakisolatie. Hiermee zal je al 10 procent besparen.

– Ook de achtergevel isoleren met 12 cm dikke isolatie, vloeren ook isoleren.

– Aanleggen van hernieuwbare energie-zonnepanelen voor een zonneboiler

– De condensatieketel vervangen door een warmtepomp, die elektrisch wordt aangedreven door eigen opgewekte energie.

– Verzamelen van regenwater.

In de directe omgeving:

– Samen met de buren werken aan een kleinschalig project, ondersteunen van de dynamiek van het gemeenschappelijke. Denk bijvoorbeeld aan het samen aanleggen van een geveltuin of samen een dak isoleren.

– De woonvorm in stad veranderen. Terug naar kleinere oppervlaktes in het algemene bouwreglement.

– Aannemers moeten zich bewuster worden van klimaatvriendelijk wonen en renovaties moeten in dit daglicht geplaatst worden.

– Werken naar groendaken toe.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels