Wat met de afvoer van regenwater bij ondergronds bouwen?

Nieuws

Beschikt u over een hellend terrein en kunt u de woning zo ontwerpen dat het afvalwater en regenwater via de openbare riolering afgevoerd kunnen worden zonder een extra pompsysteem, dan zit u goed. Lukt dat echter niet, dan moet u zorgen voor een degelijke mechanische afvoer van het water door middel van een pomp.

Beschikt u over een hellend terrein en kunt u de woning zo ontwerpen dat het afvalwater en regenwater via de openbare riolering afgevoerd kunnen worden zonder een extra pompsysteem, dan zit u goed. Lukt dat echter niet, dan moet u zorgen voor een degelijke mechanische afvoer van het water door middel van een pomp. Het eenvoudigst is als u het keuken- en badkamerwater en de overloop van de septische tank naar één groot buffervat (in polyethyleen) kunt leiden. Dergelijk buffervat heeft wel een limiet (tot 18.000 liter). Een pomp in het buffervat zorgt er dan voor dan het afvalwater in de openbare riolering terecht komt.

In dat buffervat komt het afvalwater van de keuken en de badkamer (het grijs water) en de overloop van de septische tank (het bruin water). Voor ondergrondse toiletten voorziet u het best een pomp met verbrokkelaar. De afvoerbuis heeft een kleinere diameter en het bruin water komt dan rechtstreeks in die verzamelput. In een tweede verzamelput komt het regenwater. U kunt dat water verder gebruiken voor de toiletspoeling of de wasmachine, uiteraard ook via een pomp.

In beide verzamelputten kunt u een pomp voorzien die het water omhoog perst, bij voorkeur een dompelpomp met vermaalder, een alarmsysteem en een persleiding met een diameter van 4 à 5 cm. Het afvalwater van de gelijkvloerse verdieping komt uiteraard direct in de riolering.

Regenafvoer

Let bij het gebruik van een talud of een lichtschacht dat het regenwater op een degelijke manier wegvloeit en niet in de ondergrondse leefruimtes kan terechtkomen. Het niveau van de afvoerput voor regenwater moet lager liggen dan het niveau van de leefruimte in de kelder.

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels