Wat met de elektriciteitsdraden?

Elektriciteit

Kabels, stekkers en snoeren kunnen best vervelend zijn. Ze liggen vaak in de weg of ze ontsieren ons interieur. Geen nood, Ik ga Bouwen & Renoveren doet je met plezier een paar elegante oplossingen aan de hand!

Kabels, stekkers en snoeren kunnen best vervelend zijn. Ze liggen vaak in de weg of ze ontsieren ons interieur. Geen nood, Ik ga Bouwen & Renoveren doet je met plezier een paar elegante oplossingen aan de hand!

Draadloos internet is al quasi overal ingeburgerd. Snoerloze toestellen zijn al jaren behoorlijk in opmars. En als we de geruchten mogen geloven, staat draadloze elektriciteit op het randje van de doorbraak. En toch bulkt ons interieur nog steeds van afzichtelijke elektriciteitskabels en bijbehorende stekkers. Wat eraan te doen? Er zijn drie opties: ofwel toon je de kabelspaghetti in volle glorie, ofwel versier je hem, ofwel berg je hem sierlijk op. Enkele designers geven het goede voorbeeld.

1. Alle kabels bloot

Kabels kan je onder de mat verstoppen, netjes achter de kast camoufleren of achter een plastic plint moffelen. Maar als dat allemaal geen optie meer is, kan je ze ook gewoon op een originele manier blootleggen. Bijvoorbeeld met behulp van de Cable Carpet, een ontwerp van de Duitse Britta Böhne. In een hoogpolig tapijt spaarde ze enkele groeven uit, waar elektriciteitskabels netjes in verzonken liggen. De groeven hebben een klikfunctie, zodat de draden er mooi in vastzitten. Het resultaat is een strak wit tapijt met het grafische lijnenspel van de ’embedded’ kabels. Esthetisch verantwoord én behoorlijk handig, want struikelen over je draden is voltooid verleden tijd. Al is het maar de vraag of kabels in je mat verstoppen even onveilig is als ze onder het tapijt verdoezelen …

Ook de ontwerperstudio Castor Canadensis gaat resoluut voor kabelexposure. Hun prettig gestoorde ‘This is not a fucking Droog light, light’ is een lichtconstructie met bijzonder opzichtige kabels en een bedieningspaneel, dat bewust amateuristisch is gehouden. Met andere woorden: je kan deze lichtconstructie evengoed thuis zelf maken. Dat we de mensen achter de studio niet al te serieus moeten nemen, is nogal wiedes: Castor Canadensis is de Latijnse naam voor de Amerikaanse bever, en ‘This is not a fucking Droog light, light’ steekt de draak met Droog Design, een Nederlands ontwerpplatform dat bekendstaat om zijn ironische, gortdroge designstukken. De boodschap achter Canadensis’ lamp is simpel: doe geen moeite om inbouwspotjes of valse plafonds te installeren als je je verlichtingskabels wil maskeren.

2. Versier kabels en stekkers

In plaats van de snoeren en stekkers allemaal bloot te laten, kan je ze ook leuk verpakken. Tjitske Hemkes, een Nederlandse die tot vorig jaar aan de Designacademie van Eindhoven zat (http://www.tjitskehemkes.com) , maakte er haar afstudeerproject rond. ‘L’Esthétique électrique’ doopte ze het. “Elektrische circuits, daar houden designers zich nauwelijks mee bezig. Alle stekkers, snoeren en stopcontacten hebben dezelfde droge vormgeving”, legt ze ons uit. “Daarom heb ik rond het thema ‘de schoonheid en het gevaar van elektriciteit’ een reeks producten gemaakt.” Concreet ontwierp ze bijvoorbeeld een vogeltje dat je op een stopcontact kan zetten. “Een vogeltje is jaloers op de roofvogels hoog in de lucht, en wil zich opladen aan het elektrisch net.” Tjitske maakte ook “een waakhond om het lege stopcontact te bewaken voor verdwaalde vingers” en “zwarte plastic kevers om op de elektriciteitssnoeren te kleven”. Bijzonder leuk is ook haar ‘Bubble cord’, een elektrisch snoer in de vorm van een dikke straal aardolie. Ons oordeel: erg speelse ingrepen om de kabels en stekkers op een originele manier te accentueren.

Ook de Nederlandse Barbara de Vries – in 2005 afgezwaaid aan de designacademie in Eindhoven – (http://www.barbaradevries.nl) vindt stopcontacten oneindig lelijke interieurobjecten. Daarom maakte ze ‘Unplugged’, een reeks versieringen die compatibel zijn met haast elk stopcontactmodel.

3. Berg ze sierlijk op

Kabels en snoeren kan je natuurlijk ook op een originele manier verbergen. Het bureau Flex / The Innovationlab (http://www.flex.nl) ontwierp voor Cleverline de ‘Cable Turtle’. Rond een soort diabolo kan je te lange elektrische snoeren opdraaien. De rand van de ‘Cable Turtle’ is aan weerszijden van soepel plastic, zodat je hem kan omplooien over de opgewonden kabels. Ze bestaan in 3 versies: met een diameter van 45, 65 of 95 millimeter. Even simpel als doeltreffend is de ‘MisterTwister’ voor Anovi, ook een ontwerp van Flex / The Innovationlab. Volgens het systeem van een rolmeter winden te lange snoeren zich automatisch op langs een soort spoel. Bovenaan de minihaspel zit uiteraard ook een stopcontact, zodat de MisterTwister kan fungeren als verlengsnoer.

De Deense ontwerper Gabriel Nigro zorgde met Woofy voor de leukste opbergoplossing. Woofy is een strak wit hondje in plastiek dat kabels in zijn buik stockeert. Het Deense designmerk Normann Copenhagen (http://www.normann-copenhagen.com) produceert deze gekke (en prijzige) hond. Je haalt ‘m in huis voor 162 euro.

Stelton (http://www.stelton.com/) houdt ook niet van kabelchaos. Speciaal voor gsm-laders, die nogal makkelijk in de knoop raken, ontwierp het Deense designbedrijf een minimalistische plastic doos met daarin drie stopcontacten. Met het deksel op deze ‘Supercharger’ zijn enkel nog de opladende gsm’s te zien. Het handige trommeltje kost 30 euro. Praktisch én mooi, zo hebben we het graag.

Thijs Demeulemeester

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels