Wat met muurovername?

Wat met muurovername?

Immo, Nieuws, Recht en financiën

Wil je je woning uitbreiden, in de diepte of in de hoogte, dan zal je waarschijnlijk gebruik maken van de scheidingsmuur om de constructie aan vast te maken. Dit kan je echter niet zomaar doen. Je zal eerst moeten nagaan of je die rechten wel hebt.

Wanneer je een rijwoning uitbreidt, kan je er niet omheen: de gemene muur. Ben je niet op de hoogte van de eigendomsrechten, kijk dan na – bijvoorbeeld op het registratiekantoor of in de aankoopakte – hoe het hiermee zit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de scheidingsmuur niet gemeen is maar de volle eigendom is van je buur. Wanneer je er gebruik van wil maken om de nieuwe constructie in te verankeren, dan ben je verplicht vóór de start van de bouwwerken de muur over te nemen of gemeen te maken. Hiervoor doe je het best een beroep op een landmeter-expert. Hij of zij is vertrouwd met deze materie. 

Bestaat er nog geen scheidingsmuur, dan zal je als eerstbouwende deze muur moeten optrekken. Doe dat in overleg met je buur. Doorgaans wordt in de stedenbouwkundige vergunning opgelegd dat je deze muur ‘te paard’ zal moeten bouwen. Dat betekent dat één wand van de dubbele muur op jouw perceel staat en de andere op het perceel van de buur.
De kans bestaat dat de buur niet gediend is met deze wachtmuur en dat hij liever een andere aanpak ziet, bijvoorbeeld een afwerking in een ander materiaal. Hij kan je vragen om hier rekening mee te houden, maar dan wordt wel verondersteld dat hij een deel van de kosten draagt voor deze andere afwerking.

Openingsbeeld © Luc Roymans

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels