Wat verandert er op 1 januari 2019?

Wat verandert er op 1 januari 2019?

Actualiteit, Nieuws

Een nieuw jaar komt steevast met goede voornemens. Maar meestal ook met nieuwe regelgevingen, eisen, premies… 2019 is daar geen uitzondering op. We zetten alles even op een rij.

Premie warmtepompboiler

Dat er weer wijzigingen op til staan in het premielandschap, hoeft niet te verbazen. Toch zijn ze dit jaar eerder beperkt. Zo gaat de geplande verlaging voor de plaatsing van een zonneboiler bijvoorbeeld niet door. Een nieuwe voorwaarde echter is dat de premie niet te cumuleren is met de nieuwe premie voor de warmtepompboiler. Wie dus vanaf 1 januari opteert voor dit type toestel voor de productie van warm water, krijgt daar nu een premie van 400 euro voor.

Waar er premies bijkomen, verdwijnen er vaak ook. Zo zal je voor de isolatie van je dak vanaf volgend jaar minder vergoed worden. Onder andere: 4 euro per vierkante meter in plaats van 6 wanneer een aannemer de werken uitvoert, en 2 euro per vierkante meter in plaats van 3 als je de isolatie zelf plaatst.

Een overzicht van alle premies vind je elke drie maanden terug ik het magazine Ik ga Bouwen of kan je raadplegen op www.energiesparen.be.

EPC+

Vanaf 1 januari steekt het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) in een nieuw jasje. Het document blijft verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning en zal nog steeds de energiescore van de woning weergeven. Het EPC+ zal alleen duidelijker leesbaar zijn. Daarvoor krijgt de woning bijvoorbeeld ook een energielabel opgeplakt (net als voor elektrotoestellen). Hierbij krijg je een concreet overzicht van wat goed is aan de woning en waar de pijnpunten liggen. Je krijgt er concrete aanbevelingen bovenop, net als een raming van de kostprijs van de werken en een schatting van de energiescore en -label na die werken. Wie al een geldig EPC heeft, hoeft geen nieuw te laten opstellen.

Huurdecreet

Het nieuwe Vlaamse huurdecreet gaat van kracht. De grootste – en meest besproken – wijziging is dat verhuurders vanaf dan drie maanden huurwaarborg kunnen vragen in plaats van twee. Ook op het vlak van de opzegtermijnen en duur van de overeenkomst zijn er wijzigingen, zowel voor de verhuurder als de huurder. Zo zal een huurder een contract van korte duur expliciet kunnen opzeggen. En vanaf dan kan enkel de verhuurder de overeenkomst tijdens de eerste drie jaar opzeggen als hij zelf in het pand wil gaan wonen.

Wet op de mede-eigendom

Ook de wet op de mede-eigendom (het appartementsrecht) wijzigt op 1 januari 2019. Belangrijkste wijziging daar is dat er voor werken aan gemene delen van het gebouw slechts een tweederdemeerderheid meer nodig is in plaats van drie vierde. Voorts zal ook het innen van achterstallen eenvoudiger moeten verlopen en wordt het reservefonds verplicht. Meer details lees je hier.

 

Tekst Sarah De Meûter

Beeld © Vaillant

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels