Wat verandert er op 1 januari 2020?

Wat verandert er op 1 januari 2020?

Actualiteit, Nieuws

Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens. Voor de regeringen en lokale besturen vertalen die voornemens zich meestal in nieuwe maatregelen of wijzigingen van het bestaande. Dat is ook voor 2020 niet anders. De belangrijkste wijziging is zonder meer de afschaffing van de woonbonus in Vlaanderen. Maar dat is niet alles. Een overzicht

Woonbonus

Zoals ondertussen welbekend, verdwijnt de Vlaamse woonbonus van het toneel. Wie een woning koopt waarvan de akte na 1 januari 2020 wordt verleden, zal geen aanspraak meer kunnen maken op het fiscale voordeel voor zijn hypothecaire lening. In de plaats heeft de Vlaamse regering wel de registratierechten verlaagt, van 7 naar 6 procent. Wie zijn nieuw gekochte woning energetisch wil renoveren, zal slechts 5 procent registratierechten moeten betalen. 

Verplichtingen voor dakisolatie en beglazing

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen verplicht voorzien zijn van dakisolatie en dubbele beglazing. Dat geldt voor alle woningen (koop- en huurwoningen) die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Woningen die daarna zijn gebouwd voldoen meestal al aan deze nieuwe verplichtingen. Voldoet je woning niet aan de nieuwe regelgeving, dan krijgt ze strafpunten opgelegd (9 bij de afwezigheid van dubbel glas of beter, en 15 bij de afwezigheid van dakisolatie). Dat heeft vooral een impact voor woningen die worden verhuurd, want vanaf 15 strafpunten kan de woning ongeschikt worden verklaard.

De dakisolatie moet weliswaar aan een bepaalde norm voldoen. Die is vastgelegd op een R-waarde van 0,75 m2K/W, wat overeen zou komen met 3 à 4 cm isolatie, afhankelijk van het materiaal. Weet echter dat je met deze waarde geen premies kan verdienen! Daarvoor moet de R-waarde minstens 4,5 m2K/W bedragen, of meer dan zes keer zoveel! Het gaat er volgens Wonen Vlaanderen in eerste instantie om een minimale kwaliteit te verzekeren, die algemeen haalbaar is. Echter, als je woning een bepaalde energiescore haalt – vastgelegd in het EPC – ben je vrijgesteld van de verplichting je dak te isoleren (voor een rijwoning is dat bijvoorbeeld maximum 500 kWh/m2). Opgelet, de verplichting om je ramen met dubbel glas te voorzien geldt wel voor iedereen, ongeacht de energiescore van je woning.

© Gira

Rookmelders verplicht

Nog vanaf 1 januari zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Dat was al zo sinds 2013 voor onder andere huurwoningen, studentenkoten en nieuwbouwwoningen, maar nu moet dus elke woning in Vlaanderen verplicht op elke verdieping minstens één rookmelder hebben hangen. Volgens Wonen Vlaanderen is het nog beter om een rookmelder te voorzien in elke kamer die je moet doorkruisen om buiten te geraken.

Premies

In het premielandschap blijven de wijzigingen beperkt. Alle premies blijven behouden en er komen er geen nieuwe bij. Voor twee ingrepen daalt het premiebedrag wel. Voor het vervangen van oude ramen door hoogrendementsbeglazing met een U-waarde van maximaal 1,0 W/m2K daalt de premie van 10 naar 8 euro per vierkante meter (enkel voor de beglazing). En de premie voor het installeren van een warmtepompboiler zakt van 400 naar 300 euro. Een overzicht van alle premies vind je hier.

De premie van 7.500 euro voor de sloop en heropbouw van een bestaande woning wordt verlengd tot eind 2020. Het is de datum van aanvraag van de sloop- en heropbouwvergunning die telt. 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels