Wat verandert er vanaf 1 april?

Immo, Nieuws

Op 1 april worden er enkele veranderingen doorgevoerd. Zo zal de minimumsteun voor groenestroomcertificaten dalen en wordt de indexering van de energieprijzen bevroren tot eind dit jaar.

Groenestroomcertificaten

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, krijgt via de zogenaamde groenestroomcertificaten geld van de netbeheerder. Het bedrag neemt geleidelijk aan af. Vanaf 1 april krijgt wie een installatie plaatst met een vermogen van maximaal 250 kW, nog 230 euro per certificaat in plaats van 250 euro voorheen.

Voor installaties van meer dan 250 kW blijft dat 90 euro. De eigenaar is zeker dat hij zijn certificaten kan inruilen voor die bedragen gedurende een periode van 20 jaar. Wie tussen 2006 en 2009 zonnepanelen plaatste, krijgt minstens 450 euro per groenestroomcertificaat.

Indexering energieprijzenEen tweede belangrijke verandering is dat de prijzen van gas en elektriciteit niet zullen geïndexeerd worden tussen 1 april en 31 december 2012. De maatregel past in de uitvoering van het federale regeerakkoord. Aangezien de energieprijzen een belangrijke invloed hebben op de inflatie wil de regering die aanpakken, vooral nu een rapport van de energieregulator CREG nog eens heeft aangegeven dat de prijzen in België hoger liggen dan in onze buurlanden.

De maatregel komt er op initiatief van minister van Economie Johan Vande Lanotte en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet. De beslissing om de kostprijs van energie tot het einde van het jaar niet te indexeren is een eerste stap in een reeks maatregelen om de hoge factuur voor gas en elektriciteit in ons land te doen zakken. Volgens de FOD Economie is de energieprijs in België in 2011 met 17 procent gestegen, in de buurlanden is dat gemiddeld 10 procent. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels