Wat zijn de thema’s van Batibouw 2014?

Immo, Nieuws

Van 20 februari tot en met 2 maart vindt in Brussels Expo de bouwbeurs Batibouw plaats. Ook dit jaar kozen de organisatoren voor enkele centrale thema's: bijna-energieneutraal bouwen, betaalbaar wonen en de comeback van hout.

Van 20 februari tot en met 2 maart vindt in Brussels Expo de bouwbeurs Batibouw plaats. Ook dit jaar kozen de organisatoren voor enkele centrale thema’s: bijna-energieneutraal bouwen, betaalbaar wonen en de comeback van hout.

Bijna-energieneutraal bouwen

De Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BEN) moeten zijn. BEN-woningen verbruiken een minimum aan energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Als er bijkomend nog energie nodig is, dan wordt die uit groene energiebronnen gehaald.

In België is er nog heel wat werk om deze Europese doelstelling te bereiken. De verschillende Gewesten zetten zich in richting bijna-energieneutraliteit. Maar hierbij rijzen heel wat vragen. Wat moet er gebeuren met de miljoenen bestaande, vaak verouderde woningen? Om deze woningen om te bouwen tot bijna-energieneutrale huizen zijn meestal zware investeringen nodig. Ook bij nieuwbouw is dit een steeds gevoeliger punt. De kostprijs speelt een belangrijke rol in de keuzes.

Betaalbaar wonen

Het tweede thema is betaalbaar wonen. Het is sowieso een verstandige keuze om te investeren in groener en duurzamer bouwen en verbouwen., aangezien goede isolatie en hernieuwbare energie op termijn zichzelf terugverdienen.

Maar wat met de basisinvestering? Verstandige fiscale stimulansen – waaronder een vernieuwde of aangepaste woonbonus – hebben hier een cruciale rol te spelen. De bouwsector wil dat hier na de verkiezingen van 2014 snel duidelijkheid over komt.

Naast een intelligente fiscaliteit kan betaalbaar wonen ook op een andere manier gerealiseerd worden. Hoewel we allemaal liever in een vrijstaande woning zouden willen wonen, moeten we andere keuzes maken. Hoogbouw en collectief wonen winnen aan populariteit, net als renovatie en hernieuwbouw in plaats van nieuwbouw.

Hout: een comeback

Hout kent een enorme boost. Dit is niet onlogisch als je weet dat we steeds meer streven naar gezelligheid en authenticiteit. In digitale tijden gaan we immers op zoek naar iets tastbaar, iets echts, iets solide. Hout past perfect binnen deze tendens. Hout kan bovendien in elke kamer van het huis gebruikt worden: van het werkblad in de keuken tot de badkamer en de parketvloeren. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels