Wat zijn de voor- en nadelen van een open keuken?

Wat zijn de voor- en nadelen van een open keuken?

Keuken

Bij de renovatie of bij het bouwen van je huis is de keuze voor een bepaald ontwerp van de keuken van essentieel belang. De open keuken is de laatste jaren erg populair. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een open keuken?

Voordelen

  • Een open keuken creëert een ruimtegevoel. Het geeft je de mogelijkheid om van twee kleinere ruimtes, de keuken en de eetkamer, één grote open ruimte te maken.
  • In tegenstelling tot een gesloten keuken biedt een open keuken de kans om contact te houden met je huisgenoten en je gasten. Koken wordt een sociale gebeurtenis. Daarom is het leuk om in je open keuken ook krukjes te installeren. Zo kan je bezoek naast het aanrecht plaatsnemen.

Nadelen

  • Als je in een open keuken kookt, is het natuurlijk niet mogelijk om een deur te sluiten. De geuren die tijdens het koken ontstaan, zullen zich dus makkelijker in je huis verspreiden. De krachtige dampkap zal niet enkel de dampen optrekken, maar ook de lucht uit je leefruimte wegzuigen.
  • De keuken kan je ook niet afsluiten wanneer je druk in de weer bent en veel lawaai maakt. Voor huisgenoten die lezen, studeren of tv-kijken in de woonkamer kan dit dus storend zijn.
  • Voor kinderen is het nu makkelijker om dicht bij de kookplaten of de oven te raken, dit kan erg gevaarlijk zijn.
  • Als je van nature wat rommelig bent, biedt een open keuken nog een extra nadeel. Wanneer je niet meteen de afwas doet of je keuken op orde houdt, dan kun je dat niet wegstoppen.

(AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels