Wat zijn de voor- en nadelen van gietvloeren?

Wat zijn de voor- en nadelen van gietvloeren?

Vloeren en plinten

Gietvloeren horen al lang niet meer alleen thuis in fabrieken of industriële gebouwen. Wie houdt van een moderne look kan nu ook erg makkelijk voor een gietvloer kiezen. Maar wat zijn de pro's en de contra's?

Gietvloeren horen al lang niet meer alleen thuis in fabrieken of industriële gebouwen. Wie houdt van een moderne look kan nu ook erg makkelijk voor een gietvloer kiezen. Maar wat zijn de pro’s en de contra’s?

Eerst en vooral is het belangrijk om duidelijk te maken dat een gietvloer verschilt van een betonvloer. Een betonvloer is erg hard en kan bijgevolg sneller barsten. Daarenboven kan een betonvloer niet naadloos gegoten worden en heeft deze vloer uitzettingsvoegen nodig om barsten te voorkomen.

Gietvloeren bestaan er in verschillende uitvoeringen. Polyurethaan (PU) en epoxy zijn twee mogelijkheden. Een epoxy gietvloer vertoont heel wat gelijkenissen met een betonvloer, want ook epoxy is harder en dus makkelijker vatbaar voor barsten. Gietvloeren worden geproduceerd op basis van harsen.

Globaal genomen kunnen we stellen dat gietvloeren naadloos zijn, beperkt in dikte, makkelijk in gebruik te nemen en ook erg snel te plaatsen. Zowel PU als epoxy gietvloeren hebben daarenboven nog hun eigen voor- en nadelen.

Epoxy is erg hard en heel wat sterker dan een betonvloer. Wanneer de epoxy gietvloer wordt afgewerkt met een gekleurde en niet-vergelende eindlaag zal de vloer niet verkleuren onder invloed van zonnelicht, indien niet voor een beschermende laag wordt gekozen dan kan verkleuring wel plaatsvinden. Tot slot is epoxy ook gevoelig voor voorwerpen die vallen, kans op een barst.

Polyutheraanvloeren hebben nog heel wat bijkomende voordelen. Zo is een PU vloer erg aangenaam om over te lopen en heeft het een soepel gevoel. Daarnaast wordt het geluid ook beter geabsorbeerd en voelt deze vloer minder koel aan. Een PU vloer is minder onderhevig aan invloeden van buitenaf, dus UV-stralen en krassen maken minder kans om de vloer te beschadigen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels