Wat zijn de voor-en nadelen van sleutel-op-de-deur?

Wat zijn de voor-en nadelen van sleutel-op-de-deur?

Interieur, Reportages, Ruwbouw

Wie kiest voor de sleutel-op-de-deurformule werkt van plan tot afwerking met één bouwbedrijf. Op het einde van de rit heb je een instapklare woning.

Steeds meer gezinnen kiezen voor een formule waarbij je, van grondwerken tot afwerking, werkt met één bouwbedrijf. Je krijgt een standaardwoning op papier, die je dan vervolgens kan aanpassen (in beperkte maten) aan jouw persoonlijke wensen en smaak. Dit gaat van vloeren tot de keuken die je vervolgens zelf kan kiezen.

Eén bouwfirma neemt alles op zich

Maar wat zijn nu de troeven van een instapklare woning in de formule van sleutel-op-de-deur? Doordat je werkt met één bedrijf krijg je een goed beeld van de duur van de werken én de totaalprijs. Je zal niet verrast worden door onvoorziene kosten. Alles is op voorhand goed berekend. Bovendien hoef je geen extra bedrag opzij te houden voor de architect of aannemer, dit zit allemaal in de prijs vervat.

Wanneer je beslist hebt met welk bedrijf je in zee gaat, krijg je uitgebreide informatie, basisplannen en modelwoningen voorgeschoteld. Vervolgens kan je aan de slag om deze ‘basiswoning’ aan te passen aan jouw smaak. Bedrijven die dit soort van woningen aanbieden zijn onder meer Blavier, Atus, BIK Woningen, Team Construct en vele anderen.

Veel stress, rond het bouwen van een huis, zal je ook bespaard worden. De bouwfirma zal alles regelen, wat je misschien wel enkele slapeloze nachten kan besparen. Wanneer je vragen hebt of opmerkingen, dan weet je ook steeds bij wie je terechtkan.

Te weinig persoonlijke inbreng

Toch is een sleutel-op-de-deurformule niet voor iedereen geschikt. Veel mensen ervaren het als een nadeel dat ze weinig bewegingsruimte krijgen. De bouwplannen zijn minder flexibel en op maatwerk staan er vaak grenzen. De persoonlijke inbreng is minder groot dan wanneer je op een onafhankelijke architect afstapt. Toch willen de bouwbedrijven van een sleutel-op-de-deur woning hieraan tegemoet komen door basisplannen aan te bieden en dit samen met de bouwheren verder in te vullen.

Sommige mensen worden ook afgeschrikt door de prijs van deze formule. Alles door één bouwfirma laten uitvoeren, van a tot z, dat is niet goedkoop. Bovendien is het ook slim om op voorhand uit te pluizen wat je precies voor de prijs krijgt. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels