Wat zijn de voordelen van het wonen op een woonboot?

Nieuws

Het wonen op een boot wordt vaak geromantiseerd. Maar wat zijn nu echt de voordelen van een woonboot? En zijn er ook nadelen aan wonen op het water?

Het wonen op een boot wordt vaak geromantiseerd. Maar wat zijn nu echt de voordelen van een woonboot? En zijn er ook nadelen aan wonen op het water?

Het wonen op een boot, een ‘woonark’, is al stevig ingeburgerd bij onze Noorderburen. Zij hebben een traditie in verband met wonen op het water. In België komt wonen op het water minder frequent voor, al zijn er wel mensen die ervoor kiezen om een traditionele woning om te ruilen voor een woonboot.

Maar wat maakt het leven op het water nu net zo aantrekkelijk? En belangrijker zijn er ook bepaalde nadelen verbonden aan deze niet-traditionele woonvorm?

Eerst en vooral zijn er verschillende woonboten en wordt er traditioneel een onderscheid gemaakt tussen een ark, een schark of woonschepen. Een ark is een betonnen casco waarop houten, stenen of kunststof is bevestigd. Een schark is meestal een metalen schip dat in onbruik is geraakt en werd omgebouwd tot een woonboot. Ze lijken wel op arken, maar hebben een metalen onderbouw. De laatste categorie is het woonschip. Dit zijn vaak traditionele binnenvaartschepen of historische schepen die uit de vaart genomen zijn. Ze zijn vaak niet meer in staat om te varen.

De voordelen

– Vrijheid/dicht bij de natuur leven

– Meer privacy

– Geen rekening houden met buren

– Geen of weinig geluidsoverlast

– Minder gebonden aan bouwvoorschriften

De nadelen

– Het is niet altijd even makkelijk om bij de bank een lening vast te krijgen om een woonboot te kunnen kopen.

– Er zijn niet zo veel ligplaatsen en de plaatsen zijn heel beperkt.

– Een woonboot vraagt redelijk veel en regelmatig onderhoud.

– Een boot trekt insecten aan (denk muggen en spinnen).

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels