Wat zijn de voorwaarden voor een groene lening?

Recht en financiën

Bent u van plan uw woning te verbouwen? Dan kan u daar een renovatielening voor afsluiten. Maar als het om energiebesparende inspanningen gaat, komt u in aanmerking voor een 'groene' lening.

Bent u van plan uw woning te verbouwen? Dan kan u daar een renovatielening voor afsluiten. Maar als het om energiebesparende inspanningen gaat, komt u in aanmerking voor een ‘groene’ lening. Wat zijn de voorwaarden en wat wint u ermee?

Als u uw huis gaat renoveren, dan overweegt u misschien wel een aantal energiebesparende maatregelen. Denk maar aan de vervanging van uw oude stookketel of de plaatsing van hoogrendementsbeglazing. Daarmee draagt u niet alleen een steentje bij tot een groenere samenleving, maar u bespaart op termijn ook flink op uw energiefactuur. Bovendien worden zulke inspanningen ook beloond met premies en fiscale voordelen. U kunt de intresten namelijk inbrengen in uw belastingen.

Zo ‘neutraliseert’ u een deel van uw kadastrale inkomen. Bovendien kunt u dankzij de fiscus tot 40 procent van de gemaakte kosten recupereren (meer informatie vindt u op www.minfin.fgov.be). Bovendien bestaan er regionale premies, surf naar www.energiesparen.be.

Maar er is meer: bij een energievriendelijke verbouwing komt u ook in aanmerking voor een extra voordelige ‘groene’ lening. Heel wat financiële instellingen willen u daarmee immers aanmoedigen om in uw woning zuiniger om te gaan met energie.

Lening op afbetaling

Voor algemene renovatiewerken die een aanzienlijk budget vereisen, stellen de meeste banken een traditioneel hypothecair krediet voor. Vaak is het niet eens nodig om een nieuwe lening aan te gaan: een (her)opname van het al terugbetaalde of nog niet opgenomen kapitaal binnen een bestaand woonkrediet is meestal mogelijk. Voor kleinere verbouwingswerken is een zogenaamde lening op afbetaling interessanter. Die is op bepaalde vlakken flexibeler: ze wordt gemakkelijker en sneller toegekend en er zijn doorgaans geen waarborgen vereist. De maximale terugbetalingstermijnen zijn echter wettelijk vastgelegd: voor bijvoorbeeld een geleend bedrag van 15.000 euro geldt een looptijd van ten hoogste vijf jaar.

Interessant is dat de vaste kosten van zo’n lening op afbetaling laag zijn: er gaan geen dossier- en notariskosten mee gepaard. Maar u betaalt wel een hoger tarief (jaarlijks kostenpercentage) dan bij een gewoon hypothecair krediet. Dat hangt meestal af van het geleende bedrag en de looptijd. Gelukkig bieden de meeste banken dus een speciale formule aan voor wie zijn verbouwingen laat bijdragen tot een energievriendelijke woning. Zo’n ‘groene’ lening is eveneens een lening op afbetaling, maar de rentevoet ligt wat lager.

In de praktijk

Stel, u budgetteert uw verbouwingswerken op 25.000 euro. Een groot deel daarvan heeft betrekking op energievriendelijke maatregelen: een nieuwe stookketel, vervanging van uw ramen, thermostatische kranen voor uw verwarming, thermische isolatie van uw zolder enzovoort. Dan doet u er goed aan om met uw bankier te gaan praten en hem te vragen of u in aanmerking komt voor een voordelig ‘groen’ krediet.

Wij klopten alvast aan bij diverse banken en polsten naar hun aanbod en voorwaarden. Wat meteen opvalt: ING is een van de weinige financiële instellingen in ons land die geen specifieke ‘groene’ lening aanbiedt. U kunt er wel terecht voor een algemene renovatielening (lening op afbetaling), maar energievriendelijke investeringen worden niet extra beloond. Toch sluit ING niet uit dat er in de toekomst een ‘groene’ lening gecommercialiseerd wordt.

KBC en AXA bieden u nu al respectievelijk de ‘Groene Energielening’ en ‘Energy@Home’ aan. De verbouwingswerken die daarvoor in aanmerking komen, zijn duidelijk vastgelegd. Behalve isolerende maatregelen gelden ook onder andere de installatie van een zonneboiler en zonnecelpanelen en de uitvoering van een zogenaamde energieaudit van uw woning. KBC vermeldt overigens specifiek dat de financiering van de verbouwingswerken maar voor 50 procent betrekking moet hebben op die energiebesparende maatregelen.

Voor de ‘Groene Lening’ van Citibank is de lijst met aanvaarde investeringen zelfs nog uitgebreider: hier tellen ook de aanleg van een groendak en de installatie van energiebesparende domoticasystemen mee. Bij Dexia kunt u terecht voor het ‘Ecokrediet Woning’. Het overzicht van verbouwingswerken die daarvoor in aanmerking komen, is dan weer iets beperkter dan bij de andere banken: een energieaudit telt bijvoorbeeld niet mee. Fortis ten slotte biedt het ‘Energiekrediet’ aan, waarmee u energiezuinige maatregelen kan financieren. In tegenstelling tot bij de andere banken geldt hier een vast tarief – ongeacht het bedrag en de looptijd.

Overzicht

In de tabel hiernaast geven we een overzicht van de mogelijke leenformules. Daarbij gingen we uit van een renovatielening voor een bedrag van 25.000 euro met een looptijd van zes jaar. Zoals u merkt, verschillen de tarieven en toegestane looptijden nogal. Daarom ‘shopt’ u dus maar beter wat rond: zo kunt u op 25.000 euro makkelijk 1000 euro besparen.

Roel Van Espen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels