Bekijk de galerij

Wat zou je (niet) veranderen?

Bouwmethodes, Nieuwe appartementen en loften

Een duplex uit begin jaren negentig kreeg een grondige make-over. Wat goed was, werd geaccentueerd.

Krachtlijnen (volgens de architect)1. Een dubbele duplex onder een zadeldak kreeg een actuele restyling. 2. Ruwbouwwerken waren niet nodig , de indeling van de flat was op zich reeds optimaal. 3. Bestaande troeven van het interieur bleven behouden en waar nodig geaccentueerd. 4. Vloeren, wanden, plafond, vast en los meubilair werden in de mate van het nodige aangepast. Vaak bleef de basis behouden – zoals de inbouwkasten – en kreeg die een nieuwe afwerking.

Restyling duplexStudio 8 – 03 366 68 79

Catharina en Frederik van Studio 8 zijn respectievelijk interieurarchitect en schrijnwerker. Een ideale combinatie om een totaalpakket aan te bieden: ontwerp én uitvoering. Een van hun cliënten, een Antwerps echtpaar, wilde zichzelf een cadeau doen voor hun vijftigste huwelijksverjaardag door hun appartement een nieuwe look te geven. “Ze hadden altijd al oog voor goede architectuur”, weet de interieurarchitecte, “en staan open voor nieuwe ideeën.”

Het ontwerpbureau kreeg zowat carte blanche en het echtpaar trok zich zeven weken terug in hun buitenverblijf. Catharina Adams: “Het plan begon bescheiden, maar gezien we een grote keuzevrijheid hadden gekregen, zijn we uiteindelijk vrij ver gegaan in de restyling. We stelden ons steeds de vraag: wat zouden we veranderen en wat niet?.” Verschillende beslissingen vielen toen de werken al begonnen waren. De eigenaars kwamen tijdens de werken geen enkele keer kijken, ze wilden zich volledig laten verrassen.

Kwaliteiten Feit is dat aan het appartement uit 1990 heel wat goede eigenschappen waren. En die wilden de jonge ontwerpers behouden of zelfs accentueren. Catharina Adams: “Het ging aanvankelijk om een dubbele duplex op de derde en bovenste verdieping van een appartementsgebouw.” Bij aankoop hadden ze twee appartementen gekocht en nog tijdens de bouw van het pand de verbinding gemaakt en aangepast aan hun woonprogramma. In het ene oorspronkelijke appartement kwamen een keuken, eethoek en salon, het andere biedt plaats aan een slaapkamer, badkamer, dressing en bureau.

De bovenste verdieping bevindt zich onder de nok van het dak en neemt dus slechts een beperkte oppervlakte in. Hier werden onder andere een tv-salon ingericht, met aan weerszijden zicht op de onderliggende woonetage. Bewoonbare oppervlakte was er dus genoeg. En er zijn nog troeven: dakterrassen aan beide zijden van de flat, met als gevolg een zeer functionele en sfeervolle lichtinval, een uitzicht op een bos én op de Schelde.

Van de bestaande indeling waren de eigenaars erg tevreden en die mocht zo blijven. Een schuine wand sluit de keuken enigszins af van de woonkamer. De interieurarchitect: “Ook dat was een blijvertje. Door de diagonale as zijn zowel de keuken als het salon wat breder, wat goed uitkomt. En ook architectonisch was die lijn verantwoord.” Niet onbelangrijk is ook het hellend dak dat overal in de flat zichtbaar is: delicaat voor de uitwerking van de aansluiting met de rechte muren, maar bovenal geeft het architecturaal een extra dimensie aan het interieur.

Sofie De Vriese

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 345 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels