Water besparen in huis

Water besparen in huis

Nieuws

Wij Belgen zijn echte spaarkampioenen. Althans wanneer het onze centen betreft. Maar zijn wij ook spaarzaam met water? Positief bekeken kan je stellen van wel.

We gebruiken ongeveer de helft tot 1/3 van wat een gemiddelde Noord-Amerikaan gebruikt en net iets minder dan de Japanners. Maar we gebruiken wel 10 tot 50 keer meer dan onze Afrikaanse medemensen. Spaarzaam? Het kan dus beter.

Vandaag zijn er afwasmachine op de markt die met minder dan 10 liter water uw vaat doen blinken. Ook uw wasmachine heeft wellicht een eco-programma en/of werkt met gerecupereerd regenwater. Ook de toiletten spoelen we meer en meer door met regenwater. De grote slokop blijft dus het sanitair warm water in de badkamer.

Op het watergebruik in het ligbad kunt u op drie manieren besparen: er minder water in doen, het bad delen of het water hergebruiken. Het eerste is evident, maar u boet wel in op comfort. Het tweede is gezellig en gebaseerd op het principe: meer volume mens is minder volume water (tenzij u het laat overlopen). De derde maatregel werd vroeger vaker toegepast: alle gezinsleden gingen om beurt in het bad en dat zonder het water te vervangen. De eerste had dan lekker proper water, de laatste moest het met minder proper water stellen.

Dan is er nog: het besparingspotentieel bij de douche. Minder lang douchen wordt al langer gepromoot, onder andere door energiemaatschappijen die zandlopertjes uitdelen en veelzeggende informatiecampagnes de wereld insturen. Maar ook het waterdebiet tijdens de (kortere) douchebeurt is van belang. En dat brengt ons bij de spaardouchekop.
Het uitgangspunt van een spaardouchekop is dat u eenzelfde comfortgevoel ondervindt dan bij een klassieke douchekop, maar wel met minder waterverbruik. Maar wat (meer en) minder is, daarover bestaat geen erkende regelgeving.

Algemeen wordt aangenomen dat een spaardouchekop het maximumdebiet begrenst tot 10 l/min. Het ontwerp van de douchekop is zo dat het water wordt gemengd met luchtbelletjes waardoor er kleinere druppels naar buiten komen. Het ontwerp van de douchekop zorgt ervoor dat dat de waterdruppels gelijkmatig worden gespreid over het oppervlak van de douchekop, met een gelijkmatige waterstraal tot gevolg. Niet alleen de grootte van het sproeioppervlak bepaalt hoeveel water er doorstroomt, ook het aantal stralen (gaatjes) per oppervlakte-eenheid en de richting en plaatsing van de sproeigaatjes hebben een effect.

Met een spaardouchekop kunt u uw waterverbruik met 40 tot 50% doen dalen, wat het tot een interessante investering met een erg lage terugverdientijd maakt. Toch kunt u hem niet overal zondermeer installeren. Als u een doorstroomtoestel hebt voor de bereiding van sanitair warm water, dan kan de verminderde behoefte aan warm water kleiner zijn dan de ondergrens van het vermogensbereik van dat doorstroomtoestel. Uit comfortoverwegingen blijft u echter beter boven die zogenaamde ‘tapdrempel’. Die waarde vindt u terug in de technische documentatie van uw doorstromer. Met een opslagvat hebt u dat probleem uiteraard niet.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels