Wathelet ziet grote verantwoordelijkheid van Vlaanderen in hoge energiefactuur

Nieuws

Als Vlamingen veel betalen voor hun elektriciteit, is dat voor een belangrijk deel de verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering.

Die heeft namelijk geopteerd voor een “te genereus subsidiesysteem”. Dat zegt federaal staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet in De Morgen.

Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche ontkende op de VRT-radio niet dat het Vlaamse subsidiesysteem een impact heeft op de factuur, maar volgens haar kan elke overheid, ook de federale, nog iets doen aan de energieprijzen. Volgens Wathelet heeft de federale regering haar rol gespeeld in het temperen van de energiefacturen.

Hij legt de bal in het kamp van de Vlaamse regering en verwijst daarbij naar de distributiekosten. “De mensen moeten begrijpen dat de distributiekosten waarvoor de gewesten bevoegd zijn 40 procent uitmaken van hun factuur. Tussen 2009 en 2011 zijn de distributiekosten voor elektriciteit met 48,44 procent gestegen in Vlaanderen. De Vlaamse regering dient dus dringend werk te maken van de reeds lang aangekondigde maatregelen om dat te doen dalen”, aldus Wathelet.

Bevoegdheid overdragenHij voegt eraan toe dat de hoge energiefactuur van de Vlamingen “deels te wijten is aan het genereuze subsidiesysteem voor hernieuwbare energie” van de Vlaamse regering. Van den Bossche erkent dat het groenestroomcertificatensysteem een impact heeft op de tarieven van de distributienetbeheerders, maar wijst erop dat er volop gewerkt wordt aan een grondige hervorming van het subsidiestelsel.

Wat de distributienettarieven betreft, wijst Van den Bossche erop dat Vlaanderen pas in 2014 bevoegd wordt. Nu is het de federale regulator CREG die de tarieven bepaalt. “Maar als minister Wathelet die bevoegdheid sneller wil overdragen, mag dat van mij gerust”, aldus Van den Bossche. (Belga/EH)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels