‘We moeten de spiraal doorbreken’ (Eric Cloes)

Nieuws

De Belgen sparen massaal en dat heeft ook een negatieve impact op de vastgoedmarkt en de bouwsector waardoor het voor jonge koppels bijna onbetaalbaar wordt om een huis te kopen.

Eind juni van dit jaar stond er 227,6 miljard euro op onze spaarrekeningen. Sinds het begin van de crisis in 2008 zijn de Belgen massaal beginnen sparen en hebben ze maar liefst 85 miljard euro op hun rekeningen geplaatst: een stijging met bijna 63% op vier jaar tijd! Het gevoel van onzekerheid dat de crisis veroorzaakt, is ongetwijfeld voor een groot deel verantwoordelijk voor die spaarwoede.

Een dergelijke tendens kan echter ook een negatieve impact hebben op onze economie. Volgens economist Bart Van Craeynest “lijkt sparen rationeel voor gezinnen die vrezen voor hun job of het uiteenvallen van de eurozone. De problemen voor de economie zijn echter enorm.” Die spaardrift kan zelfs tot ontslagen leiden, bevestigt hij.

Nóg een trend met negatieve implicaties: de investeringen van gezinnen in vastgoed. Dat stelt althans Johan Van Gompel, economist bij KBC. Probleem: geld belandt van de ene op de andere rekening, zonder ook maar de kleinste impuls voor de economie. Een indirect gevolg daarvan is dat de vastgoedprijzen blijven stijgen, waardoor jonge gezinnen het steeds moeilijker krijgen om eigenaar te worden.

De voorbije maanden noteerden we daarenboven een aanzienlijke daling van de interestvoeten op hypothecaire leningen. Voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om geld te besparen, repten de Belgen zich dan massaal naar de bank om hun hypothecaire lening te laten herzien. En de al noodlijdende banken zagen hun winstmarges daardoor steeds maar kleiner worden.

Na de brutale afschaffing van heel wat federale steunmaatregelen begin 2012 kreeg de bouwsector zware klappen en moeten nieuwe financiële injecties zorgen voor extra ademruimte. En dat terwijl de gewesten treuzelen in de uitwerking van nieuwe maatregelen en veel kandidaat-bouwers wachten op een gunstiger en duidelijker fiscaal klimaat om hun plannen ten uitvoer te brengen.

Vanuit het standpunt van de consument zijn dergelijke reflexen uiteraard begrijpelijk. Helaas voeden ze de negatieve spiraal waarin onze economie verstrengeld is. Economisten luiden dan ook de alarmbel: wie zijn job wil behouden en de crisis wil overleven, moet meer geld uitgeven! Om maar een voorbeeld te geven: als alle spaarders meteen zouden beslissen om 1% van hun kapitaal vrij te maken, zou 2,2 miljard euro op de markt circuleren! Daarmee zouden we 10.000 woningen kunnen bouwen of 20.000 huizen grondig kunnen renoveren. Elke grote rivier start als een klaterend beekje…

Eric Cloes Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels