“We moeten volledig inzetten op renovatie” (Annemie Turtelboom)

Nieuws

Op de eerste dag van Batibouw, gaf Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Annemie Turtelboom de aftrap met een persconferentie over besparen door energie-efficiënte renovatie. Volgens de berekeningen van Turtelboom, kan er voornamelijk heel wat bespaard worden als men voldoende renoveert op vlak van verwarming en isolatie.

Volgens de minister is de volgorde van de renovatie van groot belang. “Als men ervoor kiest om de woning te renoveren, kan je best beginnen met dakisolatie, dan muurisolatie, vervolgens glasisolatie om af te sluiten met de vloerisolatie en de verwarming”, aldus Turtelboom. Uit de cijfers blijkt dat dakisolatie al het meeste ingeburgerd is, slechts 25% van de Vlaamse woningen heeft geen dakisolatie. De verwachte jaarlijkse energiebesparing bedraagt 350 euro wat betekent dat je de initiële kosten hebt terug verdiend op 2,5 jaar.

Bij muurisolatie is er nog meer werk aan de winkel. Dat is slechts aanwezig bij 55% van de woningen. Turtelboom heeft berekend dat er jaarlijks zo’n 280 euro bespaard kan worden wat betekent dat de kosten op 5 jaar terug verdiend zijn.

Met hoogrendementsglas bespaar je dan weer 264 euro op jaarbasis, maar de initiële kost is iets hoger. Het duurt zo’n 10 jaar eer die terug verdiend is. Ten slotte is er nog de vloerisolatie, dat is slechts in 40% van de Vlaamse woningen aanwezig. Als je vloerisolatie installeert, bespaar je jaarlijks 210 euro aan energiekosten. De investering is terug verdiend in minder dan 9 jaar.

Verwarming

Ten slotte is de verwarming een belangrijk element bij renovatieprojecten. De investering in een gascondensatieketel is voor velen een serieuse kost – de installatie kost 3800 euro – maar rekening houdende dat je jaarlijks 875 euro bespaart is die investering snel terug verdiend.

De minister benadrukt dat er nog heel wat hulpmiddelen zijn voor mensen die willen renoveren. Zo zijn er verschillende premies, is er nog steeds een mooie belastingvermindering en kan je ook beroep doen op de energielening. “Er werden tot nu toe 363 energieleningen afgesloten, waarvan de meeste in Antwerpen”, aldus Turtelboom.

“Onze focus ligt op het stimuleren van renovatieprojecten. Momenteel is het renovatiepercentage 0,7 %. Willen we onze Europese doelstellingen halen tegen 2050, dan moet het renovatiepercentage stijgen naar 2,3%. We willen verder investeren in renovatie van het bestaand patrimonium omdat het rendabel is, maar ook omdat het werkgelegenheid biedt en een stimulans is voor de bouwsector”, aldus de Vlaamse minister van Energie. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels