Website overheid berekent ‘faire huurprijs’

Immo, Nieuws

De Vlaamse overheid sleutelt aan een website die huurprijzen met elkaar vergelijkt. "Huurders weten zo of ze een faire prijs betalen en verhuurders moeten hun prijs niet langer met de natte vinger bepalen", zegt sp.a-minister van Wonen Freya Van den Bossche.

Over enkele maanden moet de nieuwe site online gaan. De nieuwe website volgt het voorbeeld van de Vreg-website waarop de prijzen van energieleveranciers makkelijk vergelijkbaar zijn. De site zal huurprijzen tonen op basis van een hele reeks opties zoals regio, type woonst en het aantal slaapkamers, maar ook kwaliteitskenmerken als dubbel glas of centrale verwarming.

De prijsinformatie komt uit een databank waarin alle geregistreerde huurcontracten worden opgenomen. Het bijeengeharkte cijfermateriaal geeft volgens de onderzoekers van het Steunpunt Wonen “voor de allereerste keer een goed beeld van de prijzen op de private Vlaamse huurmarkt”. Die bedragen gemiddeld net geen 500 euro per maand en variëren van gemiddeld 251 euro voor een kamer tot 925 euro voor een open gebouwde woning.

Opvallend is voorts dat de huurprijzen de jongste jaren weinig stegen, in tegenstelling tot de vastgoedprijzen. Maar in het laagste segment stegen de huurprijzen wel. “In dat segment is het gevaar op wanbetaling het grootst, waardoor eigenaars dat risico in de prijs gaan incalculeren”, aldus Van den Bossche. De socialiste herhaalt nog dat er ook een huurgarantiefonds zit aan te komen dat eigenaars maximaal een jaar lang tegen wanbetalers beschermt. Dat moet tegelijk voorkomen dat die huurders worden uitgezet. Jaarlijks gebeurt dat nog steeds met een derde van de zowat 12.000 huurders die voor de vrederechter gedaagd worden wegens wanbetaling, aldus nog de minister.(Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels