Weekendverblijven Oost-Vlaanderen onderworpen aan strengere regels

Weekendverblijven Oost-Vlaanderen onderworpen aan strengere regels

Immo, Nieuws

Met een nieuwe stedenbouwkundige verordening wil de provincie Oost-Vlaanderen de ruimtelijke impact van nieuwe of herbouwde weekendverblijven zoveel mogelijk beperken.

Met een nieuwe stedenbouwkundige verordening wil de provincie Oost-Vlaanderen de ruimtelijke impact van nieuwe of herbouwde weekendverblijven zoveel mogelijk beperken en permanente bewoning ontmoedigen. Dat blijkt uit de verordening die unaniem door de Oost-Vlaamse provincieraad werd goedgekeurd.

De verordening bouwt volgens gedeputeerde Marc De Buck (Open Vld) verder op de bestaande gewestelijke verordening, maar is meer beperkend en behandelt aspecten die niet in de gewestelijke verordening zijn opgenomen. Bij een nieuwbouw mag nooit meer dan de helft van het bouwterrein ontbost worden.

Op percelen in bos mag overigens nooit niet meer dan 200 vierkante meter ontbost worden, reliëfwijzigingen zijn verboden, er mogen ook geen ondergrondse of bovengrondse verdiepingen gemaakt worden, vrijstaande bijgebouwen zijn verboden en autostaanplaatsen moeten grenzen aan de ontsluitingsweg. Ook zwembaden, -vijvers, vaste tuinconstructies en tuinverlichting worden verboden, net als het gebruik van ondoorzichtige en dichte afsluitingen.

RUP’s

Nieuwbouw of herbouw kan enkel in hout worden opgetrokken en groendaken zijn de enige toegelaten dakbedekking. In de verordening staat onder meer nog dat het verboden is om tenten, caravans, mobilhomes, kampeerauto’s en woonauto’s als openluchtrecreatief verblijf te gebruiken op een perceel dat in een gebied voor verblijfsrecreatie ligt.

Voor groepsbouwprojecten werden ook een reeks regels goedgekeurd. De provincie wil de problematiek van weekendverblijven aanpakken met een reeks RUP’s. In mei staat een RUP voor een cluster weekendverblijven in Knesselare op de agenda van de provincieraad. Diezelfde maand zal de deputatie een lijst opstellen van op te starten RUP’s. (Belga/EH)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels