Welk budget hebt u nodig om te bouwen ?

Welk budget hebt u nodig om te bouwen ?

Recht en financiën

Als er iets moeilijk in te schatten is, dan is het wel het budget dat u nodig hebt voor een nieuwbouw. Hieronder vindt u vijf vragen die u helpen met een betrouwbare inschatting te maken van het budget voor uw toekomstige woning.

Het bouwen van een woning is financieel geen sinecure. Het is belangrijk om op voorhand een goed financieel plan op te stellen en te berekenen hoeveel het nu precies allemaal zal kosten.

Over welk totaalbudget beschikt u?

Begin met een inventaris op te stellen van uw financiële middelen: eigen inbreng, gebouw waarvan u eigenaar bent en dat u kan verkopen, financiële steun van de ouders, hypotheeklening… Dat zal u een maximumbedrag geven dat u kan spenderen aan uw nieuwbouw.

Hoeveel kan het huis kosten in functie van het beschikbare budget ?

U zal eerst enkele onvermijdelijke uitgaven van dat globaal bedrag moeten aftrekken :

• De prijs van de grond, met inbegrip van de notariskosten (+BTW) en de registratierechten. Gezien de hoge prijs van de gronden, speelt de keuze van de gemeente een belangrijke rol. Twijfel ook niet om uw ambities naar beneden te stellen om voldoende geld over te houden om te bouwen.
• De nodige bedragen voor de aansluiting van de nutsvoorzieningen (elektriciteit, gas, water, riolering, televisie, internet…). Dat kan neerkomen op budget van ongeveer 5000 euro.
• Het ereloon van de architect, eventueel van de ingenieur, van de veiligheidscoördinator en de EPB-verslaggever. Als u daar geen duidelijke informatie over heeft, moet u ongeveer 8 à 10% van de totale kostprijs (+ BTW) van het huis rekenen.
• Bewaar een deeltje van het budget (minimum 5%) voor onvoorziene omstandigheden tijdens het bouwen.

Het overblijvend bedrag kan u aan het huis zelf spenderen. Deel dit bedrag door 1,21 en u bekomt de kostprijs van het huis exclusief BTW.

Hoe bepaalt de grootte van de woning de kostprijs

Een gemiddeld huis met laag energieverbruik, zonder luxe in de afwerking en zonder buiteninrichtingen kost vandaag tussen 1.000 en 1.250 euro exclusief BTW per gebouwde vierkante meter (dat verschil is in functie van de bouwmethode, het niveau van de afwerking, de complexiteit of eenvoud van de architectuur…).

Deel dus uw netto budget exclusief BTW door 1.000 of 1.250 en u bekomt het aantal vierkante meter dat u kan bouwen. Indien u een huis van 70m2 op twee verdiepingen (zonder kelders) bouwt, komt dat neer op een bedrag tussen 140.000 en 175.000 euro exclusief BTW. Deel het aantal vierkante meters door ongeveer 1,15 om de belemmering van de muren weg te halen en u krijgt de netto bewoonbare oppervlakte dat u zich kan veroorloven. Merk op dat het met een netto bewoonbare oppervlakte van minder dan 80m2 zeer moeilijk wordt om een huis met twee slaapkamers te bouwen.

Hoe kan u het totaalbudget doen dalen?

Indien uw budget hoger dreigt uit te vallen of u geen raad meer weet met de oppervlaktes, moet u alleen het hoogstnoodzakelijke behouden: hebt u echt kelders, een garage, een dressing, een grote badkamer nodig…? Vermijd ook verloren ruimtes door doorloopruimtes zoals een hal, nachthal… te beperken.

U kan ook uw meubels op schaal in fictieve lokalen tekenen om de minimale oppervlakte te bepalen. Behoud echter voldoende ruimte om rond de tafel, het bed… rond te lopen. Beperk ook glazen wanden buiten de levensruimtes en opteer liever voor grote ruiten dan voor een veelvoud aan venstertjes. Beperk het aantal en de grootte van de openslaande delen. Een vast raam beperkt het verlies en kost minder dan een openslaand exemplaar.

Wat zijn de goedkoopste huizen ?

Huizen in compacte vorm (type kubusvorm) bieden een maximum bewoonbaar volume met een minimum aan buitenoppervlakte (gevels, dak, tegels). Het zijn juist de buitenwanden die duur zijn aangezien ze met materiaal dat bestand is tegen slechte weersomstandigheden moeten geïsoleerd en afgewerkt worden. Zo kost een (half) gesloten woning minder dan een huis met 4 gevels gezien er over gemeenschappelijke gevels met de huizen ernaast zijn. Zo kan u besparen op de isolatie en de buitenbedekking. Opteer voor eenvoudige vormen en vermijd zoveel mogelijk grillige vormen, overhangende gedeeltes… die veel geld kosten.

Eric Cloes

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels