Welk legmotief voor je parket?

Welk legmotief voor je parket?

Interieur, Vloeren en plinten

Het legmotief van de planken van je houten vloer bepaalt mee de stijl van je interieur. Het gekozen motief brengt reliëf in de ruimte. Toch iets om even bij stil te staan voor je het parket begint te leggen. Hier vind je alvast enkele mogelijkheden.

Engels verband

Dit is het meest gebruikte legmotief. Het bestaat uit rechte planken die, parallel, naast elkaar worden gelegd, vanaf de muur. Je kan ervoor kiezen om de planken in halfsteensverband of in wildverband te leggen.

  • In een halfsteensverband worden planken met dezelfde lengte en breedte gebruikt. Ze eindigen altijd in het midden van de planken van de vorige rij. Dit regelmatig en symmetrisch motief geeft je vloer een ‘preciezere’, meer ‘verzorgde’ look.
  • Een wildverband is vergelijkbaar met het halfsteensverband, met dat verschil dat de planken allemaal even breed, maar verschillend van lengte zijn. Ook de voegen zijn onregelmatig van vorm.

Verder kan je nog spelen met de legrichting. Plaats je de vloerplanken in de lengte, laat je de ruimte langer lijken. Plaats je ze in de breedte, dan kan je een smalle ruimte breder doen lijken. Je kan de planken ook diagonaal leggen, onder een hoek van 45 graden. Zo kan je verschillende ruimtes samentrekken.

© Quick-Step

Frans verband

Parket in Frans verband wordt gekenmerkt door onregelmatigheid, zowel wat betreft de breedte als de lengte van de planken. Dit legmotief resulteert in een “rommelig” effect en kan zo verschillende perspectieven aan de kamers geven. Alles hangt af van de houtkeuze, de breedte, de lengte en het legmotief van de planken.

Visgraat

Dit parket wordt gevormd met fijne rechthoekige planken die loodrecht op elkaar worden gelegd zodat ze een V-vorm krijgen. De rand van een plank komt haaks op de rand van een andere plank. Zo krijgt je een rechte hoek.

Hongaars verband

Net als het visgraatmotief wordt een Hongaars verband gekenmerkt door planken in V-vorm. Het verschil is dat de planken aan het uiteinde schuin worden afgesneden waardoor ze in een punt samenkomen (onder een hoek van 45 tot 60 graden).

© Jonah Samyn

Mozaïek

Mozaïekparket, of parket met dambordmotief, zijn vierkante houten tegeltjes gemaakt uit een zevental dunne latjes, die telkens loodrecht tegen elkaar worden geplaatst waardoor een soort schaakbord ontstaat. Kan ook gebruikt worden als onderparket.

Laddermotief

Zoals de naam al aangeeft, heeft dit legmotief de vorm van een ladder. Brede, redelijk korte planken zitten gevat tussen dunnere, langere planken, die in de andere richting worden gelegd.

 

Daarnaast zijn er nog een aantal speciale uitvoeringen die je interieur een bijzondere uitstraling geven:

  • Chantilly: De loodrecht gemengde planken lijken gevlochten. Het parket wordt gevormd door een kader waarin planken van verschillende grootte zijn gelegd, die elkaar lijken te overlappen.
  • Arenberg: Dit parket heeft een complexe vorm: tegelijkertijd rechthoeken, driehoeken, vierkanten, parallellogrammen …
  • Versailles: Dit parket wordt ook gevormd in een kader met daarin verschillende kleinere compartimenten, gevormd dankzij de gecombineerde diagonalen.

 Foto’s van een aantal modellen

DR (Montage)

1 – Engels verband (halfsteens)
2 – Engels verband (wild)
3 – Frans verband
4 – Visgraat
5 – Hongaars verband
6 – Mozaïek
7 – Chantilly
8 – Arenberg
9 – Versailles

 

Tekst Mailys Chavagne

Openingsfoto © Lindura

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels