Welk licht komt waar?

Welk licht komt waar?

Verlichting

Waar in je woning plaats je welk licht? Of waar breng je lichtpunten aan?

De hal, gang of trapzaal

Je hal, gang en trapzaal gebruik je vooral als doorgang. De lichtpunten moeten daarom duidelijk maken waar je moet lopen. In je hal zorg je voor zeer goede algemene verlichting. Hang eventuele wandlichten hoog genoeg zodat ze niet in je ogen schijnen als je de trap op- en afloopt.

Op de trap is voetverlichting handig: het zorgt voor voldoende licht om veilig de trap te gebruiken. Bij een kunstwerk zorgt plaatselijke verlichting voor een aangename sfeer.

De woonkamer

De woonkamer is een centrale plaats in je woning. Kies daarom voor een goede harmonie tussen de diverse vormen van verlichting.

Als algemene verlichting en sfeerbrenger is een hanglamp boven de eettafel ideaal. Let erop dat de gloeilamp niet zichtbaar is en hang de verlichting op ongeveer 60 cm van de tafel. In moderne woningen wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van een kabelsysteem met halogeenspots.

In de zithoek zijn dimmers handig. Je kan daarmee de lichtsterkte aanpassen aan je behoeften van het moment. Ook halogeenspots zijn een aanrader.

In de TV-hoek vermijd je beter sterke lichtpunten vóór het televisiescherm. Een lamp achter het toestel is beter.

De keuken

Denk goed na bij de keuze van de verlichting voor je keuken. Een juiste plaatsing is nodig om vervelende schaduwen te vermijden.

Een goede werkbladverlichting is erg belangrijk. Plaats TL-lampen onder de wandkasten en hang de lampen bij voorkeur zo ver mogelijk weg van de muur: zo valt het meeste licht op het midden van het werkblad. Denk ook aan verlichting boven de kookplaat.

De veranda

Je kan opteren voor indirecte lichtbronnen, zoals staande lampen, tafellampen, neonlicht,… Om ervoor te zorgen dat de bedrading niet zichtbaar blijft, kan je de technische installaties laten inwerken in het dak van de veranda, wat sowieso de meest esthetische oplossing blijft.

De badkamer

De badkamer is een vochtige ruimte. Daar gelden enkele voorschriften inzake verlichting.

Wat betreft de soort lampen kies je best voor hermetisch gesloten armaturen en voor lampen met een hoge IP-waarde. IP staat voor ‘international protection’ (internationale bescherming) en wordt gevolgd door twee getallen: het eerste cijfer duidt op de graad van bescherming tegen stof of vaste voorwerpen; het tweede getal geeft een aanduiding van de waterdichtheid.

Hoe hoger het laatste cijfer, hoe beter de waterbestendigheid. Bijvoorbeeld: IP02 biedt geen bescherming tegen stof (cijfer 0) en beschermt enkel tegen vallende druppels tot een schuine stand van 15 ° (cijfer 2).

IP56 biedt volledige bescherming tegen aanraking en neerslag van stof (cijfer 5) en tegen het binnendringen van water, zelfs wanneer de lamp wordt ondergedompeld (cijfer 6).

Wat betreft de plaatsing van de lampen, zal je vooral aan de wastafel moeten zorgen voor een goede verlichting. Twee zachte lampen aan weerszijden van de spiegel leveren het beste resultaat en voorkomen dat je in je eigen schaduw staat. Daarnaast is het belangrijk om voldoende afstand te voorzien tussen het bad en de lichtpunten.

De slaapkamer

Licht in de slaapkamer is heel belangrijk voor het creëren van de juiste sfeer. Maak dus creatief gebruik van wandverlichting of spots. Ook indirecte verlichting, zoals een TL-lamp in de gordijnkast, is hier op z’n plaats.

Zorg daarnaast ook voor voet- of vloerverlichting en leeslampjes, en denk aan een dubbele ontsteking zodat je het licht kan aan- of uitschakelen vanuit je bed en aan de deur.

 

Meer over de juiste verlichting leest u hier.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels