Welk materiaal voor mijn terras?

Welk materiaal voor mijn terras?

Terras en inrit

Wie een terras wil aanleggen, heeft keuze uit verschillende materialen. Elk materiaal heeft uiteraard zijn voor- en nadelen en ook de prijs varieert. Maar dat is niet het enige. Ook de manier waarop een terras wordt aangelegd, is van belang. Veel zaken waar u dus rekening moet houden voor een "eenvoudig" terras. Maar hopelijk kunt u na het lezen van deze reportage een doordachte keuze maken. En dat u lekker lang kunt genieten van uw terras....

Bij de keuze van het materiaal laat u zich best inspireren door een aantal verschillende criteria. In de eerste plaats is de stijl van uw woning van belang. Is het een moderne woning of eerder een landelijke stijl? Is het een nieuwbouw of een gerenoveerde woning? Wil ik het terras (later) nog uitbreiden? Hoe kan ik mijn terras inpassen in het geheel van de tuin? Bij nieuwbouw zou een terras in beton bijvoorbeeld een voor de hand liggende keuze kunnen zijn. En misschien zou een houten terras beter passen bij een gerestaureerde hoeve? Misschien… Eigenlijk bestaat er op dit vlak geen exclusiviteit. Tegenwoordig lopen verschillende stijlen door elkaar, wat soms voor een verrassend en gesmaakt effect kan zorgen. Feit is wel dat, op het einde van het verhaal, het plaatje moet kloppen.

“De tuin is uitgegroeid tot het verlengstuk van de woning”, aldus Dave Willekens van de firma Ebema Stone & Style. “Net zoals men zijn woning inricht in een bepaalde sfeer, probeert men dat ook in de tuin te doen. Bij de uiteindelijke keuze van de materialen, moet men hier wel degelijk rekening mee houden. Het terras is de overgang van het huis naar de tuin, inzake stijl en uitstraling is het als het ware een buitenkamer van de woning. Kies daarom een duurzaam materiaal dat jaren meegaat.”

De eerste vraag die u zich moet stellen is: hoe groot of hoe klein wil ik mijn terras? De grootte van het terras kan mee de keuze van het materiaal bepalen. Bij tegels van groot formaat bijvoorbeeld zijn minder voegen nodig, waardoor de ruimte rustiger oogt.

Een ander criterium is de functie van het terras. Is het een plaats waar u enkel bij mooi en warm weer wil vertoeven? Of moet het echt deel gaan uitmaken van de rest van de woning? Volgens de huidige trend worden terrassen tegenwoordig mee in de woning geïntegreerd. Binnen en buiten lopen naadloos in elkaar over.

Vaak zijn terrassen ook geheel of gedeeltelijk overdekt. Het terras is de plaats waar we eten, waar de barbecue staat. In vele gevallen is het een verlengstuk van het zwembad of de poolhouse. En dus moet dat terras er goed uitzien en moet het vooral gebruiksvriendelijk zijn.

Gebruiksvriendelijkheid en onderhoud

Een zeer belangrijk criterium bij de keuze van het materiaal voor een terras is de gebruiks- en onderhoudsvriendelijkheid. Grofweg kunnen we stellen dat verharde materialen, zoals beton, klinkers, keramiek, natuursteen,… meestal minder onderhoud vragen dan bijvoorbeeld hout, een materiaal dat sowieso al moet worden voorzien van een antisliplaag, zeker wanneer er bomen in de buurt staan en het terras tijdens herfst en winter vol bladeren ligt.

Kies alleszins een materiaal dat wat vuil kan verdragen. Bladeren kunt u eenvoudig weg borstelen. Maar vlekken (olie, vet…) zijn natuurlijk een ander verhaal. Bij kalksteen gaan de vlekken na een paar dagen vanzelf verdwijnen. Maar als het terras uit hout of beton bestaat, dan is het vaak onmogelijk om de vlekken te verwijderen. Dan hangt het ervan af of u die vlekken storend vindt of niet. Het kan zijn dat die vlekken het terras er meer natuurlijk doen uitzien, die tonen dat het terras “leeft”. Maar als het terras het verlengde is van binnen en zowel binnen als buiten dezelfde tegels zijn gebruikt, dan zullen die vlekken al snel als storend worden ervaren.

Het meest gebruiks- en onderhoudsvriendelijke materiaal is zonder twijfel keramiek. “Maar dat heeft dan weer als nadeel dat het terras – en ruimer gezien de hele tuin – voor een groot stuk zijn natuurlijk aspect verliest. Het is dus raadzaam zich niet enkel en alleen te laten leiden door het aspect ‘onderhoud’. Een terras mag leven, het moet deel blijven uitmaken van het hele buitengebeuren. Laat met andere woorden een terras een terras zijn. Veel mensen zullen keramiek dan ook te clean vinden”, aldus Ann De Schutter van de firma ArtStone.

Nog belangrijk is te weten of het materiaal dat u kiest al dan niet vorstvrij is. Koude en warmte doen materialen krimpen (en uitzetten), wat een invloed kan hebben op het materiaal en zeker ook op de manier waarop het terras is aangelegd.

Tot slot nog dit: de tijd dat een terras maar uit één enkel materiaal mocht bestaan, is lang voorbij. Het is vandaag zelfs de mode om – als het kan – verschillende materialen te combineren. Denk bijvoorbeeld aan hout en steen, keien en tegels of natuursteen en beton… Een gouden raad is alleszins om niet overhaast te werk te gaan. Neem de tijd, zowel voor de keuze van de materialen (en mogelijke combinaties) als voor de manier van plaatsen. Alleen zo bent u zeker van een mooi resultaat en zult u nog lang van uw terras kunnen genieten!

Hout

Niet elke houtsoort is even duurzaam en dus bestand tegen weer en wind. Maar de duurzaamheid van hout kan gevoelig worden verbeterd door het preventief te behandelen met een buitenolie.

Wie overigens kiest voor een terras in hout, moet zich bewust zijn van twee belangrijke dingen: hout is glad (slipgevaar) en hout beweegt (leeft). Om uitglijden te voorkomen en om te beletten dat het hout gaat werken en het terras gaat vervormen, is het raadzaam te kiezen voor hardhout.

Teak is bijvoorbeeld een uitstekende houtsoort voor terrassen, maar de prijs schrikt veel mensen af. Reken voor teak, en voor de meeste andere houtsoorten, op minimum 50 euro per vierkante meter, exclusief btw. En dat is een minimumprijs. Voor hout van heel goede kwaliteit kan de prijs zelfs oplopen tot 120 euro/m2.

Een andere mogelijkheid is bangkirai, een houtsoort afkomstig uit de wouden van Indonesië en Maleisië. Vooral in de jaren 90 palmde bangkirai de markt volledig in. Soms vertoont bangkirai de neiging tot oppervlaktescheurtjes, vooral wanneer het vaak blootstaat aan de zon. Dit heeft evenwel geen invloed op de hardheid van het hout. Het soortgelijk gewicht van bangkirai varieert immers van 700 tot 1.150 kg/m3, wat betekent dat dit hout uitstekend scoort op het vlak van hardheid.

Tot slot is er nog Ipé, een houtsoort die voornamelijk afkomstig is uit Brazilië. Het is zeer hard en zwaar hout (1.050 kg/m3) en dus ook zeer duurzaam. Ipé kunt u herkennen aan de groen- tot geelachtige bruine kleur en de zeer fijne houtnerven. Het grote nadeel is echter dat deze houtsoort krimpt bij het drogen. Hierdoor kunnen spleten ontstaan tussen de planken. Tussen het vochtige seizoen en volle zomer kan de breedte van die spleten oplopen tot 5 millimeter.

Houtcomposiet

Wie van hout houdt, maar toch twijfelt bij de mogelijke minpunten, kan zijn heil zoeken bij imitatiehout. In dat geval is houtcomposiet – of zelfs keramiektegels – bijvoorbeeld een goede keuze.

Houtcomposiet is een materiaal dat ongeveer voor de helft uit pvc en voor de helft uit hout bestaat. “Het resultaat is een materiaal dat de beste van twee werelden verenigt”, aldus Philippe Verriest van de firma Deceuninck. Enerzijds heeft het materiaal het natuurlijke uitzicht en het warme gevoel van hout.

Anderzijds bezit het de onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid van pvc. In tegenstelling tot tropisch hardhout komt houtcomposiet niet uit bedreigde regenwouden. Ons product in houtcomposiet, Twinson, komt uitsluitend uit duurzaam beheerde bossen.”

Op vlak van onderhoudsvriendelijkheid scoort houtcomposiet dus bijzonder goed. Met een schuurborstel kunnen vlekken snel worden verwijderd. Regelmatig schilderen of beitsen is niet nodig. De houten planken zijn splintervrij, zelfs als de planken nat zijn.

Nog een voordeel is de vrij ruime keuze in kleurschakeringen van het houtcomposiet en ook de breedte en het dessin van de planken kunnen variëren, zodat men het terras kan (laten) aanleggen volgens persoonlijke smaak en voorkeur.

Reken voor planken in houtcomposiet op ongeveer 45 euro, exclusief btw en plaatsing. Over het algemeen zijn planken in houtcomposiet gemakkelijk te plaatsen. Verschillende bedrijven pakken bijvoorbeeld uit met een clip- en slidesysteem met onzichtbare bevestiging. U hebt hierbij zelfs geen speciaal materiaal nodig om de planken te verzagen, standaard gereedschap volstaat. Aan de zijkanten kan het terras worden afgewerkt met een plint of een profiel in aluminium.

Bamboe

Wie kiest voor de ecologische weg en toch een sterk en duurzaam materiaal wil, kan kiezen voor bamboe. Terwijl in Azië bijna elk terras in bamboe wordt aangelegd, is het in onze contreien vrij nieuw. Het feit dat het materiaal in Europa aan een flinke opmars bezig is, heeft vooral te maken met de ecologische aspecten. Zo moeten voor bamboe geen bomen worden geveld. Alleen de stengels worden gerooid, de moederplant blijft intact. In tegenstelling tot bijvoorbeeld loofbomen, nemen bamboes ook veel meer CO2 op.

Bovendien is bamboe, zeker in de geperste versie, een bijzonder duurzaam en hard materiaal. Met een waarde van 1.180 kg/m3 scoort bamboe wat dat betreft heel goed, vergelijkbaar zelfs met die van tropisch hardhout.

Maar ook de prijs van een terras in bamboe ligt in dezelfde orde als die van tropisch hardhout: gemiddeld 54 euro/m2, exclusief btw en plaatsing.

Bamboe is ten slotte een heel gebruiksvriendelijk materiaal. Als u de bamboe graag zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat en kleur bewaart, kunt u het behandelen met olie en een speciale uv-beschermer. Wie er niets op tegen heeft dat het terras onder invloed van de weersomstandigheden wat vergrijst en verruwt, hoeft eenvoudigweg niets te doen.

Natuursteen

Producenten van deze materialen stellen de laatste tijd vast dat grote formaten voor de aanleg van een terras in de mode zijn. Stenen van 1 meter bij 1 meter (of zelfs van 2 meter bij 2 meter) zijn al lang geen uitzondering meer. Grote formaten passen uiteraard zeer goed bij meer moderne, strakke woningen, al is het zeker geen uitzondering bij andere woningstijlen. Behalve het formaat, is natuursteen ook verkrijgbaar in verschillende diktes.

U kunt bovendien kiezen tussen Belgische (blauwe) hardsteen of natuursteen die in het buitenland (China, Viëtnam) wordt vervaardigd. Ze scoren allemaal uitstekend op het vlak van duurzaamheid, al zal de Aziatische steen mettertijd gaan oxideren en verkleuren.

Natuursteen is niet meteen het goedkoopste materiaal, maar gelukkig zijn er heel wat alternatieven op de markt. Reken voor natuursteen op een prijs van 20 tot 40 euro/m2 terras, exclusief btw en zonder plaatsingskosten. Kiest u voor Belgische blauwe hardsteen, betaalt u makkelijk tussen 40 en 60 euro/m2.

Keramiek

Eén van die mogelijke alternatieven voor natuursteen is keramiek, een materiaal dat ook gebruikt wordt om bijvoorbeeld graniet te imiteren. Ook hier heeft u de keuze tussen verschillende diktes. Is de ondergrond goed, dan volstaat een dikte van 1 cm voor voldoende stabiliteit en vorstbestendigheid, 2 cm is de minimale dikte om te plaatsen op een tegeldrager.

Maar de dikte van een tegel op zich zegt niet alles. Het is de dikte van het geheel, van de tegel en de ondergrond samen, die telt. Dat geheel moet voldoen aan de vereisten op vlak van vorstbestendigheid. Wat de formaten betreft, wordt bij keramiek vaak gekozen voor grote afmetingen, bijvoorbeeld 60 cm bij 60 cm of 80 cm bij 80 cm.

Een terras in keramiek heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Dat is aardig meegenomen, maar de medaille heeft ook hier een keerzijde. Keramiek neemt, zeker in vergelijking met natuursteen, zeer weinig water op. En precies daardoor is dit materiaal bij regenweer ook glad.

“In vergelijking met andere materialen heeft keramiek nog een groot voordeel: het is kleurvast omdat het gebakken wordt. Al heeft die sterke kleurvastheid ook een nadeel. Zoals gezegd, ‘leeft’ keramiek het minst”, aldus Ann De Schutter van ArtStone. “Een tuin leeft mee met de seizoenen en ziet er elk seizoen anders uit. Een terras in keramiek, daarentegen, zal er altijd hetzelfde uitzien. Of u dat goed of slecht vindt, wordt alleen bepaald door persoonlijke voorkeur.”

Terracotta klinkers

Ook baksteen wordt regelmatig gebruikt voor de aanleg van terras en oprit. Deze terracotta klinkers kunt u vergelijken met gevelbakstenen. De stenen worden vlak of op hun zijkant tegen elkaar geplaatst zonder open voeg. Na de plaatsing wordt er fijn zand over de stenen geborsteld om de voegen op te vullen en zo de stenen tegen elkaar vast te zetten.

De bakstenen klinkers bieden zeer goede kenmerken op het vlak van waterdoorlatendheid en -absorptie. Het materiaal is bovendien zeer duurzaam en biedt een unieke diversiteit aan formaten en kleuren. U kunt de verschillende formaten en/of kleuren naar hartenlust combineren om uw terras een persoonlijke look en feel te geven.


Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels