Welk type gebinte heeft je huis?

Bouwmethodes

We maken een onderscheid tussen een traditioneel en een prefabgebinte. Ik ga Bouwen & Renoveren legt u de verschillen uit.

We maken een onderscheid tussen een traditioneel en een prefabgebinte.

Een traditioneel gebinte bestaat meestal uit balken die van muur tot muur evenwijdig lopen aan de nokbalk. Op die balken rusten de gordingen en de dakbedekking (latten of beschot + pannen of leien).

Bij gebrek aan een steunmuur wordt het dakbeschot veelal vervangen door een “dakstoel” (draagbalken in een driehoekige structuur die de horizontale gordingen dragen). In een dergelijk geval staat de vloer op de verdieping totaal los van het dakgebinte en kan die meestal de nieuwe wooninrichting dragen.

Prefabgebinte

Een prefabgebintebestaat uit kleine dakstoelen met smalle panlatten die op regelmatige tussenafstanden (ongeveer 50 tot 60 cm) worden geplaatst en die aan de gevelmuren of aan de vloer van de verdieping worden vastgemaakt.

Indien ze aan de gevelmuren worden vastgemaakt, hebben dergelijke dakstoeltjes onderaan vaak een horizontaal gedeelte dat van isolatie wordt voorzien en dat de bevestiging van het plafond van de lager gelegen verdieping mogelijk maakt. Degelijke dakstoeltjes zijn meestal enkel berekend op de lichte belasting van een opbergruimte (reiskoffers, grote opbergkisten, …).

Denk dus grondig na over de bestemming die u uw zolder wil geven en eis een stabiliteitsberekening. Dakstoeltjes die op de vloer(plaat) van een lagere verdieping werden geplaatst, zijn meestal zó ontworpen dat ze een extra belasting voor normaal gebruik aankunnen.

Meer informatie op : http://www.houtinfobois.be.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels