Welk verwarmingssysteem in de badkamer?

Badkamer en wellness

In de badkamer is het belangrijk dat die snel opgewarmd kan worden. Daarvoor beschikt u tegenwoordig over een aantal mogelijkheden: traditionele radiatoren, vloerverwarming, handdoekradiatoren ... Hoe maakt u de juiste keuze?

In de badkamer is het belangrijk dat die snel opgewarmd kan worden. Daarvoor beschikt u tegenwoordig over een aantal mogelijkheden: traditionele radiatoren, vloerverwarming, handdoekradiatoren … Hoe maakt u de juiste keuze?

Handdoekradiatoren genieten in de badkamer vaak de voorkeur. Ze zien er mooi uit, kunnen het vertrek verwarmen, drogen uw handdoeken en zijn soms voorzien van accessoires zoals een spiegel of een kledinghaak. Als enige warmtebron volstaan ze echter zelden.

“Vanaf 10 tot 12 m² vloeroppervlakte is een handdoekradiator ideaal als aanvulling op de basisverwarming”, vindt Fabienne Gadenne die bij Van Marcke interieuradvies geeft. Die tweede warmtebron helpt om de temperatuur in de badkamer snel de hoogte in te jagen. “Toch blijft een basisverwarming onmisbaar. Vergeet immers niet dat een handdoekradiator minder stralingswarmte afgeeft dan een traditioneel model, aangezien er meestal handdoeken op hangen.” In een klein vertrek van minder dan 8 tot 10 m² haalt u de gewenste temperatuur moeiteloos met een traditionele radiator.

Bijkomende verwarming tijdens het tussenseizoen

Handdoekradiatoren bestaan in heel wat verschillende modellen. Die kunnen worden aangesloten op de centrale verwarming óf werken autonoom en gaan in het stopcontact. Er zijn ook ‘gemengde’ modellen – die worden aangesloten op de centrale verwarming maar hebben ook een knop voor elektrische verwarming. Het voordeel van elektrische en gemengde systemen is dat ze tijdens het tussenseizoen als bijverwarming kunnen fungeren, ook als de centrale verwarming niet aanstaat.

Een wandradiator, een draai- of designmodel?

Een handdoekradiator aan de muur is het meest courant. Die bestaat uit een verwarmingselement en horizontale spijlen waar u de handdoeken kan overhangen. Een draaimodel gaat open. Design handdoekradiatoren zijn er in de meest aantrekkelijke vormen. Daarin kunnen drie soorten buizen verwerkt zitten: ronde (sober design en minimale oppervlakte om handdoeken te drogen), platte (vierkant of rechthoekig, met een groter droogoppervlak) en lamellen (design en efficiënt, dankzij een groot droogvolume).

Waarom geen vloer- en wandverwarming?

Vloerverwarming in de badkamer geeft op een zachte manier warmte af en zorgt ervoor dat het leuk is om er blootvoets rond te lopen. Die technologie kan ook worden gekoppeld aan wandverwarming. Dat systeem is niet nieuw, maar blijft in België vrij uitzonderlijk. Bij vloer- en/of wandverwarming zijn er in de badkamer geen zichtbare verwarmingselementen. En dat is mooi meegenomen in een vertrek waar vaak plaats tekort is.

Virginie Stassen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels