Welke attesten heb je nodig bij de verkoop van een woning?

Immo, Nieuws

Bij de verkoop van een huis is het verplicht om een aantal attesten voor te leggen en aan enkele informatieverplichtingen te voldoen. Dit is vooral om de koper meer zekerheid te geven over de staat van de woning of grond.

Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken, dat hoeven we u ongetwijfeld niet te vertellen. Maar na verloop van tijd veranderen ook de wetten en regelgeving, waardoor u zich moet aanpassen aan de nieuwe gang van zaken. Daarom nog eens even op een rij welke attesten u precies nodig heeft voor de verkoop van een woning.

Bij de verkoop van een huis is het verplicht om een aantal attesten voor te leggen en aan enkele informatieverplichtingen te voldoen. Dit is vooral om de koper meer zekerheid te geven over de staat van de woning of grond.

We sommen nog eens voor u op wat u precies moet kunnen voorleggen:

Keuringsattest van de elektrische installatie: Dit attest geeft aan of de installatie aan de huidige normen voldoet. De controle moet gebeuren door een erkend mechanisme en kost ongeveer 120 euro. De uitslag van de controle kan zowel positief als negatief zijn. Zonder keuringsverslag kan de verkoop van de woning niet doorgaan.

Bodemattest: Hiermee geef je aan of de grond bij de verkoop al dan niet verontreinigd is en moet aangevraagd worden bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.

– Energieprestatiecertificaat: Dit attest moet u kunnen voorleggen om aan te geven hoe energiezuinig (of juist niet) de woning is. Bovendien kan je ook enkele tips terugvinden om energie te besparen op dit certificaat.

Informatie over de overstromingsgevoeligheid: Mensen die een woning kopen willen weten waar ze aan toe zijn en ook of de woning gelegen is op een veilige plek voor overstromingsgevaar. Deze informatie moet verplicht opgenomen worden in de verkoopsadvertentie en nadien ook in de verkoopakte. Meer informatie hierover kan je terugvinden in de brochure ‘Overstromingsgevoeligheid van vastgoed’.

Stedenbouwkundig uittreksel: Hiermee geef je aan wat de stedenbouwkundige bestemming is van het goed. Zo kom je te weten of er al een stedenbouwkundige vergunning werd uitgereikt, een verkavelingsvergunning van toepassing is, een bouwovertreding op berust of dat er een verkooprecht op het goed van toepassing is.

Postinterventiedossier: Dit is een vrij technisch dossier. Hierin kan je technische gegevens terugvinden over de structuren van het gebouw, hoe de woning werd gebouwd en welke materialen er in de woning zitten.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels